– Jeg tror det blir veldig bra å få et mer profesjonelt nettverk

16.05.2023 / Niilas er en av fem deltakere i Talent Norges nye PopUp-satsing, et ettårig program innen rytmisk musikk for ambisiøse 18- til 25-åringer som allerede holder høyt kunstnerisk nivå.

Foto: Christine Bouché

Bak artistnavnet Niilas finner du Peder Niilas Tårnesvik fra Bergen. Det dunkle soundet til den unge produsenten henter sin signatur gjennom et organisk lydbilde preget av live-instrumenter, feltopptak fra reiser og Niilas’ samiske bakgrunn. Nå er han klar for deltakelse i Talent Norge-programmet PopUp.

– Jeg tror det blir veldig bra å få et mer profesjonelt nettverk. PopUp ser på talentene nærmest som toppidrettsutøvere, og det inspirerer meg – når man settes i kontekst med utøvere på toppnivå tar man brått seg selv også mer seriøst, og da skjer det noe med det man holder på med. Tidligere har jeg jobbet mye alene i hjemmestudio, og det vil jeg nok fortsette med, men det blir bra å også få andre settinger rundt seg. Mentorordningen er dessuten spennende, og all økonomisk støtte til å få gjennomført det man har lyst til er kjærkomment i en tid der alt ellers er minus-prosjekter.

Niilas´ debutalbumet «Also This Will Change» kom i november i 2020 til stor fanfare – blant annet trillet både Aftenposten og Bergens Tidende terningkast seks. Førstnevnte proklamerte til og med plata som «årets elektronikaskive», noe Spellemannprisen fulgte opp med i 2021 da plata vant pris i kategorien elektronika foran langt mer kjente navn.

I tillegg til Popup og andre prosjekter arbeider Niilas nå med et oppdrag for Borealisfestivalen i Bergen der han skal komponere 15 minutter musikk for et vokalensemble.

– Da gjelder det å utnytte muligheten til å skrive for en festival for eksperimentell musikk, som er åpen for nær sagt hva som helst. Det er ikke engang gitt at partituret vil bestå av noter.

– Hvilke prosjekter ser du mest frem til i tiden fremover?

– Først og fremst å gi ut min neste plate – den egentlige oppfølgeren til debuten «Also This Will Change» fra i fjor, selv om det kom ut en samling med demoer og remikser i sommer. Det blir en 180-graders estetisk snuoperasjon, musikk for en helt annen setting enn klubbing, og jeg vil anslå at jeg er seksti til sytti prosent ferdig. I en posisjon med full kunstnerisk frihet og få rammer og avtaler, skal jeg skal bare fortsette å lage rare ting. Når verden etterhvert åpner mer opp kan jeg reise mer og gjøre mer forskjellige greier, så det er helt åpent hvordan den neste skiva deretter igjen vil høres ut.

Like muligheter

PopUp inngår i en rekke satsinger der Talent Norge sammen med Norsk Tipping arbeider aktivt for å sikre like muligheter for unge talenter innen kunst og kulturfeltet. Målsetningen er en mangfoldig og inkluderende kulturbransje. Talent Norge er til for å hjelpe unge mennesker med unike kunstneriske evner på veien mot en profesjonell karriere, og det er avgjørende at alle våre talenter uavhengig av bakgrunn møter en bransje med samme muligheter til å utøve sitt kunstneriske virke.

26. april 2023

Med en sterk faggruppe, ser PopUp etter talenter med store ambisjoner!

Talentprogrammet PopUp! hjelper 5 ambisiøse musikk talenter - både band og enkeltpersoner - til å ta det neste steget inn i musikk-karrieren.

Med en sterk faggruppe, ser PopUp etter talenter med store ambisjoner!
28. april 2023

PopUp 2023! – Talent Norge viderefører satsning innen rytmisk musikk! 

Søk PopUp 2023! Talent Norge søker 5 ambisiøse aktører i alderen 18 til 25, som innehar et høyt kunstnerisk nivå, til «PopUp» - et 1-årig program innenfor feltet rytmisk musikk. Både band og enkel

PopUp 2023! – Talent Norge viderefører satsning innen rytmisk musikk!
09. desember 2022

Fra PopUp til MUNCH-scenen.

Nina Ugland, Peder Niilas Tårnesvik og Hilja Løvik er alle deltagere i talentprogrammet PopUp. Kommende mandag står de på scenen for å dele erfaringer på fagsamlingen i regi av Talent Norge på MUNCH.

Fra PopUp til MUNCH-scenen.