– Jeg tror det er viktig å vekke interessen deres tidlig, uten at det trenger å være så avansert

16.05.2023 / André Støylen er administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB. Stiftelsen støtter tiltak innen kunst, kultur, friluftsliv, idrett, naturkunnskap, nærmiljøaktiviteter og kulturminner, og er også en av eierne av Talent Norge AS.

– Sparebankstiftelsen DNB bidro til å etablere Talent Norge. Stiftelsen har likevel valgt å ikke ta noen styreplass, og sitter kun i valgkomiteen. En litt tilbaketrukken rolle som eier signaliserer at vi ønsker Talent Norge som et selvstendig system. Vår rolle er å drive medfinansiering, men vurderer alle prosjekter ut fra våre egne kriterier. Vi er opptatt av talentutvikling og at talentene også må få vise seg på gode arenaer – herunder å få innpass i de store institusjonene. Derfor passer det oss godt å samarbeide med Talent Norge.

Hvilke kulturfelt eller prosjekter støtter dere?
 Vi jobber bredt og støtter mange av de største satsingene til Talent Norge, blant annet Nasjonalballetten UNG og Dirigentløftet. Overgangen fra student til etablert utøver er særlig viktig, uansett kunstfelt. Hvordan fanger man best opp de nyutdannede talentene og hjelper dem til å komme i gang med karrieren? Vi fokuserer mye på talentutvikling og kunnskapsdeling, og det er gøy å se når det fungerer. Ballettsjef Ingrid Lorentzen fortalte at under den forrige oppsetningen av Nøtteknekkeren deltok 27 dansere med bakgrunn fra Nasjonalballetten UNG. Da har de fått arenaen de trenger til å kunne vise seg frem, utvikle seg og danne nettverk!

Hva betyr kultur for deg?
 Jeg er selvfølgelig en god del på kulturelle arrangementer gjennom jobben. Men jeg er også småbarnspappa til tre jenter. Det flotteste med kulturopplevelser for meg er å kunne dele de med barna.  Jeg liker veldig godt å ta dem med på kulturelle opplevelser, og vi drar på mye forskjellig – forestillinger i Operaen, på teater eller museum. Jeg tror det er viktig å vekke interessen deres tidlig, uten at det trenger å være så avansert. Selv om det er riktig å gi barna noe å strekke seg etter, må man ta det i et tempo som gjør at de ikke mister entusiasmen.

Foto: Caroline Roka