Karoline Trollvik om talentprogrammet Riddu Sessions

27.04.2017 / – De siste 17 årene har vi delt ut en pris til Årets unge kunstner under Riddu Riððu-festivalen. Prisen har gått til både billedkunstnere, scenekunstnere og musikere, og vi har tenkt at ved å sette disse sammen vil det kunne oppstå noe nytt.

De to siste årene har vi derfor bygget et talent- program under navnet Riddu Sessions, hvor vi knytter årets prisvinner sammen med tidligere vinnere, slik at de kan utfordre og inspirere hverandre gjensidig, sier Karoline Trollvik, festivalsjef for Riddu Riððu og leder for talentprogrammet Riddu Sessions.

– Hvilke muligheter ligger det for et ungt, samisk talent i denne satsingen som vedkommende ellers ikke ville ha fått?

– Vi gjennomførte den første Riddu Sessions i fjor, da Eline Waage Mikalsen fra Tromsø fikk prisen som Årets unge kunstner. Hun fikk muligheten til å jobbe med en mentor, en elektronika-produsent og to tidligere prisvinnere innen musikk, Marja Mortensson fra Hedmark og Katarina Barruk fra Umeå. Resultatet ble at de etablerte seg som et eget band under navnet Golbma Jiena. Bandet skrev to nye låter som vi  nansierte innspillingen av, og de opptrådte også under Riddu Riððu-festivalen og hos våre samarbeidspart- nere Oslo World Music Festival og Tromsø Internasjonale Filmfestival.

– Er det spesielle utfordringer knyttet til det å være et talent innen det samiske miljøet?

– De som søker, må ha et bevisst forhold til identiteten sin, men vi er opptatt av at det  nnes mange måter å være en ung samisk artist på i dag. Ellers tror jeg de møter mange av de samme praktiske utfordringene som andre unge utøvere – det handler om å klare å leve av kunsten og å etablere seg innen et felt. På et tidspunkt må vi som talentutviklere gi slipp på dem, vi er tross alt en festival og ikke et management. Da er det flott å se at prosjektene vi har igangsatt, lever videre også uten oss.

Foto Birgit Solhaug