KonstKnekt + Kammermusikkfest

18.08.2020 / «Knektene» spiller under Kammermusikkfestivalen 20.-22.august. – Vi er stolte og glade for å delta på Norges eldste kammermusikkfestival, sier daglig leder i KonstKnekt Bjørn Nessjø.

– Det er og har vært et spesielt år – også for kulturlivet, både for utøvere og arrangører. Derfor blir det ekstra hyggelig å få spille i Oslo og samtidig bistå Kammermusikkfestivalen med gjennomføring av en annerledes festival enn det de opprinnelig hadde planlagt, forteller Nessjø.

20.august blir det festaften i Gamle Logen med Konstknekt, sopranen Caroline Wettergreen og kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival, Håvard Gimse.

På programmet står Ludvig van Beethovens opera «Fidelio» og et kammerverk av Richard Strauss. Andre avdeling i Logen er viet den russiske komponisten Dmitrij Sjostakovitsj. Nessjø forteller mer om verket:


– Sjostakovitsjs «To stykker for strykeoktett» er et tidlig verk, men det rommer på fortettet vis mange velkjente Sjostakovitsj-signaturer. Det er nesten så han foregriper store deler av sin senere produksjon med små glimt i dette verket, fra det såre, klagende til det burlesk virtuose. Stykkene blir fremført av et samlet lag med Konstknekt-strykere. Konserten avsluttes med Sjostakovitsj` Klaverkvintett sammen med Håvard Gimse. Dette er et større anlagt kammerverk med store utfordringer for alle musikerne og blir en forrykende avslutning av konserten, forteller Nessjø.

21.august spiller alle blåserne i Paviljongen ved Nationaltheatret. Både den store Serenaden, KV 388 av Mozart og oktetten av Beethoven er kjernerepertoar for blåseoktett, og publikum får høre utdrag fra begge verkene.

22.august blir det matinékonsert på Oscarshall.
Konstknekt stiller med mindre kammerbesetninger, satt sammen av alle «knektene» og de faste mentorene fra Berlin. Denne gangen er det Bernhard Crusell sin serenade for obo og strykekvartett, noen satser fra Bach sine Goldbergvariasjoner og to satser fra Antonin Dvorak «Terzett» for to fioliner og bratsj. Crusell var en finsk klarinettvirtuos som ble hoffmusiker i Stockholm i 1793. Han skrev mye musikk, både solokonserter og kammermusikk for ulike blåseinstrumenter.

– Bachs musikk er kanskje noe av det mest robuste som er skrevet. Uansett besetning står musikken frem som like genial. Konstknekt bruker en versjon for obo, klarinett, fagott og horn i denne fremføringen. Dvorak har på mange vis en like personlig signatur som Grieg, nesten alltid med tsjekkisk folkemusikk som underliggende basis. Hans terzett er ikke noe unntak og byr på både vakre melodier og svingende rytmer.

Les mer om talentprogrammet her.

Fremtidsmusikeren

Fremtidsmusikeren er et talentutviklingsprogram i regi av NOR59 som har som mål å utvikle Norges fremtidige musikere.

Fremtidsmusikeren

Festspillakademiet i Bergen

Med Festspillakademiet i Bergen (FAB) gir Festspillene i Bergen fremragende, unge musikere og komponister i etableringsfasen en scene, og skaper samtidig en møteplass for ulike talentsatsinger der de

Festspillakademiet i Bergen

GLØD- programmet (Pianoforte)

GLØD - programmet er for musikere innen klaver og strykeinstrumenter sør i Innlandet, og er tilknyttet fagmiljøet Pianoforte og deres øvrige musikkundervisning i Kongsvinger.

GLØD- programmet (Pianoforte)