Kvinnlige filmskapere dominerer i første runde av FilmLab

13.06.2016 / Deltakerne til første runde av FilmLab Norge er nå klare. Blant 41 innsendte bidrag er det valgt ut fire prosjekter. Hele 9 av 11 deltakere i de fire prosjektene er kvinner.

FilmLab er et nytt nasjonalt talentutviklingsprogram for unge talenter på vei inn i filmbransjen og er støttet av blant andre Talent Norge og Nordisk Film Fonden.

Av de 41 innsendte bidragene ble det utarbeidet en shortlist med de ti beste prosjektene som alle har stort potensiale. Blant disse er det nå valgt ut fire spillefilmprosjekter. Gjennom fem utviklingslaboratorier skal prosjektene videreutvikles. Hvert av de fire teamene skal også produsere en kortfilm basert på prosjektet de søkte seg inn med.

– Det har vært veldig interessant og inspirerende å lese søknadene. Prosjektene og teamene bak holder veldig høyt nivå, sier filmkonsulent Hanna Sohlberg som har vurdert og valgt prosjektene i samråd med FilmLab. – Aktuelle temaer, solide historier og store spørsmål preger prosjektene, sier Sohlberg som er leder for talentutvikling og konsulent for fiksjon og utvikling på Film i Skåne. Sohlberg er også prosessleder for det svenske debutantprogrammet Pure Fiction.

De fire utvalgte teamene og prosjektene er:

Guds bibliotek, regi og manus: Stian Hafstad, produsent: Ina Remme

Slem, regi: Johanna Pyykkö, manus: Jørgen Færøy Flasnes, produsent: Elisa Fernanda Pirir

Spesialjegerne, regi: Ingrid Stenersen, manus: Ulrikke Benestad, produsent: Stine Blichfeldt

Syden, regi: Thea Hvistendahl, manus: Sofia Lersol Lund, produsent: Andrea B. Ottmar

Oppsiktsvekkende kvinneandel
– Utgangspunktet for vurderingen har vært å finne prosjektene og teamene med størst potensiale, sier Marit Bakken, Terje André Nymark, Kirsten Bonnén Rask og Anders Fristad Rudolph i FilmLab. – Vi har også skjelet til variasjon i forhold til geografisk tilhørighet, type prosjekt og kjønn. I siste runde valgte vi de fire prosjektene vi mente var de aller beste – og ettersom kjønnsbalansen er som den er i norsk film, er det morsomt og oppsiktsvekkende at over 80% av deltakerne er kvinner. Kjønnsbalansen var rimelig jevn blant de 41 prosjektsøknadene vi mottok, forteller initiativtakerne i FilmLab.

– Jeg synes FilmLab Norge er et fantastisk initiativ som kan føre neste generasjon av filmskapere i Norge fremover med store kliv, utfyller Hanna Sohlberg som vil følge nøye med fremover: – Jeg vil følge FilmLab, prosjektene og filmskaperne videre med stor nysgjerrighet og ser det som en som en inspirasjon for Sverige og ta etter, sier Sohlberg.

FilmLab gjennomføres av Mediefabrikken, Filmveksthuset Tvibit, Sørnorsk Filmsenter og Midtnorsk filmsenter i samarbeid med de øvrige regionale filmsentrene. Talentprogrammet finansieres av Talent Norge sammen med Bergesenstiftelsen, Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Cultiva og Nordisk Film Fonden og er Talent Norges første satsing innen filmfeltet.

For mer informasjon/kontakt:
Anders Friestad Rudolph, daglig leder i Mediefabrikken, tlf 977 97 036, e-post anders@mediefabrikken.com
Mer om FilmLab Norge: www.filmport.no/Globale-Artikler/FilmLab—nytt-nasjonalt-talentutviklingsprogram/

På bildet: Ingrid Stenersen, foto: Yvette Hoel