Let´s Play!

26.03.2021 / Festspillene i Bergen og Talent Norge fortsetter det brede samarbeidet. Under årets festspill presenterer Talent Norge det ypperste vi kan by på av fremtidens kunstnere. Vi skal diskutere en nordisk talentplattform og bli med på fire talenters globale veier. Det hele avsluttets i Grieghallen med et klassisk repertoar hentet fra «Zelda», «World of Warcraft», «Assassin’s Creed» og «Pokémon».

Samarbeidet mellom Festspillene i Bergen og Talent Norge er viktig for unge kunstnere i toppsjiktet og er en sentral arena der vi sammen kan hjelpe flere enestående talenter til å nå egne store, ambisiøse mål.

- Vi er svært glade for at vi fortsetter samarbeidet med Festspillene i Bergen. Festspillene er ikke bare en viktig arena for musikkfeltet, men for hele kulturbransjen nasjonalt og internasjonalt. Det gir en unik mulighet for våre talenter til å vise frem sitt arbeid og knytte kontakter her i Norge og utover landegrensene, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge. 

Under årets festspill presenteres de neste topptalentene i Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNBs satsing ArtEx. Sentrale nordiske aktørerer møtes i samtale med Talent Norge om en nordisk talentplattform, etter modell av Talent Norge. «Let´s Play!» er en spillaften utenom det vanlige der innholdet er spillmusikk og visuelle installasjoner som tar pusten fra en.

– I vårt inspirerende samarbeid med Talent Norge ser vi et stykke inn i fremtiden. Disse unge kunstnerne som er i ferd med å finne sin form og sitt ypperste uttrykk demonstrerer at Norge også i fremtiden vil eksportere kunst på øverste nivå. Vi er glade for å kunne stille Festspillenes internasjonale plattform til disposisjon i forbindelse med dette viktige arbeidet, sier festspilldirektør Anders Beyer.

ArtEx – 28. mai

Deltakerne i ArtEx er dedikerte talenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. Programmet, som er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, skal ivareta talenter på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriereren og egen kunstnerisk stemme. Tidligere deltakere i ArtEx er å se i hovedrollen på den mest sette Netflix-serien og du kan oppleve dem dansende på verdensberømte Bolsjojteatret. Du har sett dem i seriesnakkiser på NRK, i urpremierer på Det Norske Teatret og på dirigentpodiet til symfoniorkestre nasjonalt og internasjonalt.

Fredag 28. mai presenteres de ti neste talentene i ArtEx. I tillegg får du møte juryen som har valgt ut de ti. Den består av medlemmer som virkelig vet hva som kreves for å lykkes nasjonalt og internasjonalt. Ellers på programmet blir det talentbad ledet av Thomas Seltzer, store kunstneriske opplevelser og ytterlige programinnhold i samarbeid med Festspillene i Bergen.

Nordisk talentplattform – 29. mai

«Globus – unge talenters globale veier» er et samarbeid mellom Talent Norge og Nordisk Kulturfond, og inngår i sistnevntes ambisiøse og langsiktige prestisjeprosjekt Globus. Gjennom prosjektet får vi kunnskap om hvor effektiv den norske Talent Norge-modellen er, og «Globus – unge talenters globale veier» vil ha stor betydning for hvordan talentutvikling kan skje på nordisk nivå med Norge som foregangsland. De fire utvalgte talentene er redaktør og kurator Elise By Olsen, filmregissør Alexander Kereklidis Turpin, dirigent Daniel Reith og spillkollektivet Hamar Game Collective.

Lørdag 29. mai møtes sentrale nordiske aktører og Talent Norge i samtale om en nordisk talentplattform, i tillegg til at deltakerne Elise By Olsen, Alexander Turpin, Daniel Reith og spillkollektivet Hamar Game Collective presenterer resultatene fra egne prosjekter i Globus. Thomas Seltzer er konferansier.

«Let´s Play» - 29. mai

Samme lørdag inviterer vi til storslått musikk fra «Zelda», «World of Warcraft», «Assassin’s Creed» og «Pokémon» dirigert av dagens og morgendagens maestroer. Det hele åpner med at verdensstjernen Eímear Noone feier inn på scenen i Grieghallen, løfter taktstokken, slår an og Bergen Filharmoniske Orkester gjør ansats. Men det er verken Grieg, Brahms eller Vivaldi som står på programmet. Innholdet denne kvelden er spillmusikk og visuelle installasjoner som tar pusten fra en. Musikken er fra flere av verdens mest populære spill, med Grieghallen badet i video-mapping, utført av den verdensledende lys- og videokunstneren Philipp Geist. På podiet sammen med Noone står fire av de største dirigenttalentene i Norge.

Eímear Noone er en irsk komponist og dirigent. Hun har skrevet musikken til flere filmer og spill, blant annet suksesser som «World of Warcraft» og «Diablo III». I 2020 ble hun den første kvinnelige dirigent som ledet orkesteret under Oscar-utdelingen. Med seg har hun fire av de største dirigenttalentene i Norge. Guro Ansteensen Haugli (f. 1994), Daniel Reith (f. 1992), Hannah Howard Andresen (f. 1997) og Aage Richard Meyer (f. 1994) er alle deltakere i Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNBs Dirigentløftet - en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke Norge som dirigentnasjon. Phillipp Geist står bak en rekke verdenskjente og spektakulære kunstprosjekter har blant annet lyssatt/videoprojisert Jesus-statuen i Rio de Janeiro, det kongelige slottet i Bangkok, Kölnerdomen og Azaditårnet i Teheran.

Konsertopplevelsen i Grieghallen skal bli til en dokumentar som vises på NRK til høsten. Her får du se prosessen før konserten med øvinger, dirigentens møter med musikken, Geists arbeid fra utvikling til gjennomføring, Noones refleksjoner rundt musikk, kvinnelige forbilder og talentutvikling. Vi møter også et utvalg unge spillentusiaster fra Bergen. De gir oss et innblikk i musikkens betydning i deres favorittspill – og vi følger dem fra publikumsplass under konserten.

OM TALENT NORGE

Talent Norge ble etablert i 2015 av Kulturdepartementet, Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Cultiva og er en storsatsing på topptalenter innen kunst og kultur. Med en kombinasjon av offentlig og privat finansiering støtter Talent Norge over 50 satsinger innen musikk, dans, film, scenekunst, litteratur og visuell kunst.

OM FESTSPILLENE I BERGEN

• Nordens største kuraterte festival for musikk og scenekunst.
• Programmet fokuserer på kunstmusikk og scenekunst.
• De første Festspillene ble arrangert i 1953.
• Festspillene i Bergen 2020 var hovedsakelig digitalt. Programmet hadde over en million påbegynte strømminger fra 122 land.
• Festspillene i Bergen 2021 finner sted 26. mai–09. juni 2021

 

16. september 2022

Dirigentløftet rekrutterer til eliteprogrammene

Dirigentløftet rekrutterer til eliteprogrammene Dirigentforum Orkester og Dirigentforum Kor for programperioden januar 2023 - desember 2024.

Dirigentløftet rekrutterer til eliteprogrammene
05. september 2022

Dirigentløftet rekrutterer til Dirigentforum Orkester og Dirigentforum Kor for perioden januar 2023 - desember 2024

Dirigentforum er et samlingsbasert mesterklasseprogram med ledende norske og internasjonale mentorer og med øvingsensembler fra aller øverste nivå.

Dirigentløftet rekrutterer til Dirigentforum Orkester og Dirigentforum Kor for perioden januar 2023 - desember 2024
20. juli 2022

Hannah Howard Andresen - Dirigent

"Jeg ønsker at opnå og dele følelsen af forandring i kunst. Jeg ønsker, at vi aldrig føler, at vi er “færdige” med et værk, men at vi altid er under en dynamisk udvikling med det."

Hannah Howard Andresen - Dirigent