Mahlers første for Ung Filharmoni

16.05.2023 / 80 unge musikere fra hele landet fylte i slutten av juni Rønningen Folkehøyskole med den storslåtte musikken av Gustav Mahler. Sammen med dirigent Eivind Aadland og instruktører fra Oslo-Filharmonien har Ung Filharmoni gjennomført sin fjerde sommersamling i Oslo.

Ung Filharmoni er et nasjonalt orkesterprosjekt for unge klassiske musikere opp til 20 år som drømmer om å få jobb i et profesjonelt orkester. Gjennom 7 regionale prøvespill har 80 unge talenter fra hele landet blitt valgt ut til å spille i symfoniorkesteret som i år jobber med Mahlers overveldende symfoni nr 1, ledet av dirigent Eivind Aadland.

– Det er utrolig gøy å få jobbe med disse unge musikerne. Entusiastiske, våkne og veldig sugne på å få det bra til. Vi har bare tiden og veien for å nå et topp resultat før konsertene. Mahler 1 er et krevende verk, men jeg gleder meg veldig til konsert, forteller Aadland etter andre tuttiprøve er gjennomført.

Parallelt med orkesterprøver, gruppeprøver og undervisning har ungdommene i seks intense dager fått prøve seg i dirigering, hatt improvisasjon med Det Andre Teatret og kommet tett innpå orkesterlivet i gruppesamtaler med musikere fra Oslo-Filharmonien.

Hva er en god orkestermusiker?
Inger Besserudhagen, Christian Berg, Trond Magne Brekka og Audun Breen samlet alle deltakerne på blås og slagverk til orkesterforum mandag for å snakke om hva som kjennetegner orkesterrollen. Deltakere hadde forberedt spørsmål og samtalen ble etter hvert svært engasjert blant musikerne. Det ble snakket om uvaner man har lagt bort, det beste/verste med å være orkestermusiker, hvordan en musikerhverdag ser ut og hva de gjorde annerledes på prøvespillet der de fikk jobb sammenlignet med prøvespill som ikke gikk så bra.

Da de kom til spørsmålet "hva kjennetegner er god orkestermusiker?" var det bred enighet blant de erfarne musikerne om at det er en lyttende, fleksibel, personlig, nysgjerrig, empatisk, selvkritisk og støttende musiker. Deltakerne ble oppfordret til å være en andre kan lene seg på og å tørre be om tilbakemeldinger. 

– På spørsmål fra oss (OFO-musikerne) om hvem som kunne tenke seg å bli orkestermusikere kom samtlige hender i været! Jeg tror de har fått mange tips og triks de kan putte i verktøykassa til bruk i arbeidet på den videre veien til å nå sine mål, sier Inger Besserudhagen, solohornist i Oslo-Filharmonien.

Smart livsstil og trygghet i gruppa
Om dagens orkestermusikere lever sunt vites ikke, men morgendagens musikere er i alle fall opptatt av å spise smart, trene og sove seg til overskudd på lange øvingsdager. Opptil 10 unge musikere stilte på morgenjogging klokka sju, om de ikke var på Yoga, og til frokost og lunsj var det mat som holdt blodsukkeret stabilt gjennom hele dagen – om man ser bort fra Nugattien, som alltid får ben å gå på under slike samlinger.

Allerede på første samlingsdag ble musikerne enige om at i et godt lag stiller man opp for hverandre, for eksempel om man er nervøs på konsertdagen, men også at det er viktig å ta ansvar for egen øving og stille forberedt på prøvene.

Alle er veldig engasjert, interessert og elsker musikken de spiller. Alle bidrar veldig godt i orkesteret på prøvene og utenfor prøvene. Dette er noe av det hyggeligste jeg har vært med på når det kommer til musikk, sier gruppeleder på 2. fiolin Dmitrij Osadchuk.

Noe helt spesielt
Uken ble avsluttet med to konserter, tirsdag i Universitetets Aula i Oslo og onsdag i Beitohallen under Valdres Sommersymfoni. Orkesteret ble møtt med stående applaus begge dager fra et tydelig begeistret publikum. Blant dem var Anders Hall Grøterud, leder for Senter for talentutvikling og totalansvarlig for prosjektet:

Det er noe helt spesielt å være vitne til unge utøvere som slår ut i full blomst sammen, der og da - etter å ha fulgt dem tett i de intensive forberedelsene. Fra en god, men litt famlende start fredag, for så å ta store sprang på hver eneste prøve frem til konsertdagen. I dag var alt på plass: Musikaliteten, dristigheten, lyttingen, samspillet og omsorgen for hverandre. Og ikke minst vår geniale dirigent Eivind Aadland, sa Grøterud etter den siste konserten.

I høst møtes Ung Filharmoni igjen til en prosjektuke i Oslo Konserthus, der de 3. oktober slår seg sammen med Oslo-Filharmonien til en felles konsert i Oslo Konserthus.

Tekst: Ingvild Glimsdal
Foto: Magnus Skrede

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga

Talentprogrammet FRAMR

Talentprogrammet FRAMR er Hemsingfestivalens talentprogram for klassisk musikk og folkemusikk.

Talentprogrammet FRAMR
29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program