Nasjonalballetten UNG til Royal Opera House og Young Talent Festival
07.06.2019 / Nasjonalballetten UNG samler noen av de beste danserne under Operaens marmortak, hvor de får utvikle sitt kunstneriske talent og bygge grunnlaget for en karriere. Nå er UNG invitert til Royal Opera House i slutten av juni for å dele scene med flere anerkjente kompanier fra hele verden.
Nasjonalballetten UNG er et talentprogram for 16 norske og utenlandske talenter mellom 17 og 23 år. Programmet ble lansert i 2015 med mål om å rekruttere flere talenter til hovedkompaniet i Nasjonalballetten. Programmet får betydelig støtte av Talent Norge.
– UNG bygger på et tidligere aspirantprogram på huset. Vi legger opp til et løp hvor unge, nyutdannede talenter får tett oppfølging de første årene, samtidig som de får kompanierfaring. I tillegg til egne forestillinger og turnévirksomhet, medvirker kompaniet i Nasjonalballettens produksjoner, forteller assisterende ballettsjef, Richard Suttie.
Suttie leder ungdomskompaniet hele året, og er opptatt av å skape et miljø med mye handlingsrom.
– I utdannelsen har danserne blitt vant til å jobbe i mindre grupper som på KHIO, med klasser på 6-8 personer. Det sier seg selv at overgangen til et kompani bestående av over 60 dansere blir stor. Det er viktig å ha et trygt sted der man kan teste og jobbe med sine ting, uten å føle på et konstant press fra andre.
Richard Suttie. Foto: Johanna Holt Kleive
Gjennom det ett til to-årige programmet får hver danser en personlig mentor som danser fast i Nasjonalballetten. En høy andel av danserne har etter sitt opphold i UNG fått kontrakter med Nasjonalballetten eller andre, internasjonale dansekompanier.
Den assisterende ballettsjefen beskriver årets kull som dedikerte, arbeidsomme og svært bevisste.
– De vet hva de vil, og jobber hardt for å nå målet sitt. Det er en kjempefin gruppe som jobber godt sammen og med stoffet. Det er i det hele tatt et svært inkluderende miljø som det er godt å være i.
Om drøye tre uker reiser kompaniet til London for å vise repertoaret de har jobbet med i flere måneder. Suttie kan love et variert program som viser bredden av det UNG representerer.
– Vi har tatt for oss både klassiske utdrag, moderne verk som er skapt for ungdomskompaniet, samt en egen koreografi som er skapt for akkurat denne produksjonen, forteller Suttie.
20 år gamle Sindre Berntsen er blant et av talentene i årets ungdomskompani. Han understreker viktigheten av programmet, og mener det har vært et viktig springbrett til en videre karriere.
– Jeg har vært med i UNG i to år, og opplever det som et trygt sted å være. Jeg har også fått uvurderlig veiledning av mentor Yoel Carreño iløpet av denne tida. Nå har jeg fått plass i hovedkompaniet, og begynner i august. Det ser jeg veldig frem til.
Men først venter en solid finale med resten av ungdomskompaniet i London.
– Young Talent Festival er en unik anledning til å presentere arbeidet vårt. Ikke minst blir det veldig spennende å se hva andre gjør, og hva som rører seg i resten av verden, avslutter han.