Nordnorsk Kunstsenter vil styrke og utvikle unge billedkunstnere

03.03.2016 / Nordnorsk Kunstnersenter (NNKS) etablerer treårig mentorprogram og sommerakademi for å styrke og utvikle unge billedkunstnere. Prosjektet får økonomisk støtte fra Talent Norge og Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.

– Billedkunstnere har ofte en arbeidssituasjon der de arbeider mye alene, noe som også kan gjøre det ekstra utfordrende å etablere seg etter utdanning. Det er ikke noen sterk struktur som tar i mot deg. Samtidig har eldre kunstnere veldig mye erfaring og kunnskap av den typen som man ikke nødvendigvis tilegner seg på akademiet, det gjelder både alt det praktiske og administrative en kunstner må håndtere, samarbeid med gallerier og utstillingssteder og det kunstneriske arbeidet. Mentorordningen knytter sammen disse to delene av kunstlivet, og gir yngre kunstnere direkte kontakt med kunstverdenen og innsikt i alle sider ved praktisk kunstnerisk arbeid. Vi er også sikre på at mentorene vil ha et stort utbytte av dette, sier Svein Ingvoll Pedersen, daglig leder i NNKS.

NNKS kommer til å etablere et sommerakademi for samtidskunst i Lofoten og en mentorordning for unge kunstnere. NNKS har et bredt kontaktverk i inn- og utlandet, som kunstnerne vil dra nytte av. I dialog med OCA vil NNKS arbeide for å knytte deltakere i OCAs besøks- og prosjektprogram til sommerakademiets aktiviteter. Det er en ambisjon at internasjonalt profilerte lærekrefter tilknyttes sommerakademiet.

– Gjennom denne satsningen vil unge kunstnere få mulighet til å utvikle sine kunstneriske ferdigheter, og samtidig få kunnskap om bransjen, kunstneryrket og få hjelp til å utvikle et relevant kontaktnett. På denne måten får de styrket sin posisjon som kunstnere, og vi er svært fornøyde med å kunne støtte et så interessant prosjekt, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Finansiering

– Talent Norge AS satser 500 000 kroner på Nordnorsk kunstnersenter, over tre år.
– I tillegg får Nordnorsk kunstnersenter like mye i gaver fra Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.
– Til sammen gir dette 1 million kroner til Nordnorsk Kunstnersenter over tre år.