NyeNational – en satsing på nye skuespillertalenter

08.10.2019 / I samarbeid med Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, gir Nationaltheatret en gruppe skuespillertalenter muligheten til å videreutvikle seg ved Norges største teaterinstitusjon.

Foto: Gisle Seltun

Nationaltheatret ønsker å satse målrettet på nye talenter over tid, og mener at møtet mellom de nye og de etablerte vil styrke både den som er i starten av sin karriere, norsk scenekunstfelt generelt og Nationaltheatret spesielt.

Derfor har teatret inngått et samarbeid med Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB og lanserer nå satsningen NyeNational. Ordningen gir en utvalgt gruppe nye skuespillere muligheten til å videreutvikle sitt talent over tid innenfor institusjonen – og slik bringe nye historier, ny tematikk, nytt språk og nye roller inn i teatret.

Slik søker du deg til NyeNational

Ordningen går over tre år og vil innebære at inntil sju talenter årlig ansettes som skuespillere i 100 prosent stilling med lønn ved Nationaltheatret. Deltakerne kan være i ordningen i ett til to år og vil utgjøre et eget ensemble med faste møtepunkt. Det vil skreddersys et opplegg for dem med både interne og eksterne bidragsytere.

Les mer om NyeNational her

Deltakerne velges ut gjennom en søknads- og auditionprosess, hvor det i rekrutteringsarbeidet vil legges vekt på mangfold og jevn kjønnsbalanse. Det opprettes et faglig råd som vil velge ut søkere som går videre til audition. Faglig råd består av teatersjef, dramaturg og en skuespiller fra Nationaltheatret i tillegg til ekstern regissør og teatersjef.

– Jeg er utrolig stolt og glad for dette initiativet. Vi har lenge jobbet for å få til NyeNational og er ekstremt takknemlige for at Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge tror på dette like mye som oss, sier teatersjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta. 

– I utdanningen lærer studentene å spille teater, men ikke nødvendigvis hvordan det er å jobbe på et teater. Et prosjekt som dette vil rett og slett være enormt styrkende for faget, håndverket, og skuespillerpraksisen.

Les hele intervjuet med Hanne Tømta

– Vi er stolte over å lansere NyeNational sammen med Nationaltheatret og Sparebankstiftelsen DNB. Talent Norges satsinger er talentutvikling på toppnivå, og NyeNational sikrer at morgendagens scenekunstnere utvikler seg i et av Norges fremste fagmiljø. Samtidig får de muligheten til å bygge nettverk og vokse som kunstnere gjennom deltakelse i Talent Norges øvrige program for kompetansedeling, sier daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad.

– Gjennom NyeNational ønsker vi ikke bare å tilby en stilling på huset, men også et faglig og kunstnerisk opplegg som gir de utvalgte talentene mulighet til å tilegne seg kunnskap, erfaringer og spesialisert kompetanse på et høyt faglig nivå innenfor institusjonen, sier påtroppende teatersjef ved Nationaltheatret Kristian Seltun.

Les hele intervjuet med Kristian Seltun

Oppstart for ordningen NyeNational er januar 2020, og det åpnes for opptak av talenter til ordningen høst 2019, høst 2020 og høst 2021.

Søknadsportalen åpnes 8. oktober, og frist for innsending av fullstendig søknad er 21. oktober.

OM TALENT NORGE:

Talent Norge gir fremragende kunstneriske talenter muligheter til å realisere sitt fulle potensial. Vi samler ledende institusjoner og organisasjoner om talentutvikling, støtter talentsatsinger av høy kunstnerisk kvalitet og skaper varige relasjoner og nettverk for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling.
Talent Norge har skapt rammeverk som innbyr til private bidrag. Grundige kvalitetsvurderinger og systematisk oppfølging av prosjektene gjør at våre støttespillere kan ha tillit til at deres bidrag går til satsinger på høyt nivå og kommer talentene til gode. Vi har som mål å utløse like mye privat kapital som offentlig støtte i prosjektporteføljen, og gir ingen støtte uten privat medfinansiering.
Talent Norge ble stiftet i januar 2015 av Kulturdepartementet, Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Cultiva. Vi er et aksjeselskap med ideelt formål, som betyr at eierne ikke kan ta ut utbytte. Driften og prosjekttildelingene er finansiert av statstilskudd.

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker