Nytt pianotalent spilte på mesterklasser

21.09.2017 / I begynnelsen av september ble årets siste mesterklasser ved Prof. Jiri Hlinka Klaverakademi avviklet under ledelse av Leif Ove Andsnes og Christian Ihle Hadland. Tilstede var blant annet akademiets nyeste talent, Olaf Andreas Strand, som ble del av talentprogrammet bare dager før mesterklassene.

– Olaf Andreas Strand fra Mo i Rana er etter prøvespill blitt plukket ut som ny deltaker ved klaverakademiets talentprogram for unge norske pianister. Dette er vi veldig glade for, sier Laila Nordø, daglig leder ved klaverakademiet.

Etter søknadsfristen utløp 1. august var det kommet inn flere gode søknader, hvorav tre av søkerne ble invitert inn til prøvespill. Til slutt falt valget altså på 18 år gamle Olaf Andreas Strand.

– Olaf Andreas er blitt plukket ut på bakgrunn av sitt store potensiale som pianist. Han er et talent som møter med musikken med stort alvor, og han utmerker seg med en sterk uttrykksvilje i sitt spill. Hlinka-akademiet vil bidra til at Strand kan utvikle seg i retning av en fremtid som profesjonell musiker, forteller juryen.

Strand får nå tilbud om å følge programmet over en 2-års periode, noe som innebærer deltakelse på tre årlige mesterklasser under ledelse av Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland, sammen med unge internasjonale pianister på høyeste nivå og konsertopptredener. Strand får også personlig veiledning av Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland som er akademiets mentorer.

Deltagere fra 10 land
Da uka med mesterklasser gikk av stabelen fikk Olaf Andreas Strand musikalsk følge av unge internasjonale pianister fra 10 forskjellige land; fra Kina i øst til Brasil i vest. Nikita Khnykin, det andre pianotalentet ved akademiet, var også tilstede.

I løpet av de åtte dagene mesterklassen varte, fikk deltakerne mulighet til å raffinere og utvikle sitt spill ved å delta på mesterklasser og øving. I tillegg ble de gitt rikelig med impulser og inspirasjon gjennom Leif Ove Andsnes og Christian Ihle Hadlands dyptgående kveldsforedrag om Rachmaninovs klaverkonsert nr. 4 og Bachs Goldberg-variasjoner, deltakelse på prøve og konsert med Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen, og som en musikalsk selvfølgelighet i Bergen; omvisning og konsert på Griegs Troldhaugen.

Deltakerne presenterte resultatet av mesterklassene på to konserter, en for Senioruniversitetet på Rekstensamlingene, og ikke minst, avslutningskonserten i Bergens vakre konsertsal, Universitetsaulaen.

Neste mesterklasse ved Prof. Jiri Hlinka Klaverakademi blir i slutten av januar 2018.

Mesterklassene ved Prof. Jiri Hlinka Klaverakademi er gjort mulig gjennom støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Talent Norge, Hordaland Fylkeskommune og Bergen Kommune.

Om Olaf Andreas Strand:

Olaf A Strand er 18 år gammel og student ved talentutviklingsprogrammet Unge Musikere ved Institutt for musikk, NTNU med Jørgen Larsen som lærer. Han begynte på Rana Kulturskole i 2007 og flyttet i 2015 til Trondheim for å begynne på musikklinjen ved Trondheim Katedralskole, der han fikk undervisning på klaver av Siv Fjellvang. I 2017 opptrådte han som solist med Trondheim Symfoniorkester i første sats av Griegs klaverkonsert. Ved siden av solistopptredener har han medvirket i mange kammermusikksammenhenger. Olaf har deltatt på Valdres Sommersymfonis pianokurs fem ganger og på Toppen-kurset. Hele tre ganger er han blitt tildelt Dørum-stipendet.