Nytt talentprogram skal finne den nye Grieg

24.10.2017 / I forbindelse med Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum igangsettes et storstilt talentprogram for unge komponister som skal gi Norge nye profilerte komponister med internasjonalt nedslagsfelt. Programmet består av kursing, mentorsessions, nettverkssamlinger og komponering av nye verk og er støttet av bla. Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB og TONO.

Les mer om samarbeidet mellom Talent Norge og KUPP her.

Programmet har fått tittelen KUPP og er et utviklings- og nettverksprogram for unge, lovende komponister under 35 år. Seks orkestre fra hele Norge er med på programmet. Orkestrene skal velge én komponist hver som de forplikter seg til å bestille et helt nytt verk av. Ambisjonen er at verkene skal nå et stort publikum, og bringe nye norske komponisttalenter ut til et internasjonalt marked.

Initiativtakere til prosjektet er Music Norway og Norsk Komponistforening. Programmet er den første satsingen på komponisttalenter i Talent Norge.

– Vi glade for dette samarbeidet og den innsatsen som her gjøres for unge komponister, sier daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad. – Music Norway og Norsk Komponistforening bygger på sitt fagfelt og nettverk og utvikler en toppsatsing for unge komponister. Det er også utrolig flott at de store orkestrene har sett verdien av dette og ønsker å bidra til å løfte neste generasjon komponister. Vi håper også dette vil gi et godt grunnlag for videre samarbeid, sier Maria.

I løpet av 2018 blir de seks unge komponistene tatt med til noen av de aller viktigste arenaene for klassisk musikk i inn- og utland, som Festspillene i Bergen, Ultimafestivalen i Oslo og Classical Next i Rotterdam. Den første komponisten som er valgt ut til programmet er den fremadstormende Therese B. Ulvo som skal jobbe med Oslo-Filharmonien.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for å bli valgt ut til dette, sier Therese B. Ulvo. – Jeg ser frem til samarbeidet med Oslo Filharmoniske Orkester. Etter å ha gjort flere store prosjekter de siste årene, og også høstet en del åtgaum utenfor landets grenser virker det likevel ganske uoverkommelig å bryte gjennom lydmuren internasjonalt. Det er rett og slett noe jeg ikke har kapasitet til å jobbe nok med på egen hånd – og heller ikke nok kunnskap om. Jeg håper KUPP kan gi meg både muligheter og kompetanse, sier Therese.

– Vi er veldig glade for å være med i dette spennende programmet, og ser særlig frem til å arbeide sammen med Therese B. Ulvo, sier administrerende direktør i Oslo-Filharmonien, Ingrid Røynesdal.

Historiske omgivelser
Programmet ble lansert stiftelsesdagen til Norsk Komponistforening, 24. oktober kl 15:30 på Hotel Continental. Det er også på denne adressen at Norsk Komponistforening ble stiftet for 100 år. Adressen var den gang Brødrene Hals Pianofabrikk og konsertsal.

– Jeg digger dette programmet! Det er et sterkt lag av gode samarbeidspartnere bak prosjektet, og kompetansen og nettverket de tar med seg inn er jeg overbevist om vil åpne dører både lokalt og internasjonalt. Nå gleder jeg meg bare til å se alt utfolde seg, og ikke minst følge komponistene på ferden ut i verden, sier Kathrine Synnes Finnskog, direktør, Music Norway.

Orkestre som deltar i KUPP

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester noso.no
Trondheimsolistene trondheimsolistene.no
Bergen Filharmoniske Orkester harmonien.no
Stavanger symfoniorkester sso.no
KORK – nrk.no/kork
Oslo-Filharmonien – ofo.no

På bildet: Orkestersjef Roger Olstad, Oslo-Filharmonien, Therese Birkelund Ulvo, KUPP-komponist, Jørgen Karlstrøm, styreleder Norsk Komponistforening.
Foto: Lars Igesund/NKF