Nytt utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere
16.05.2023 / Talent Norge og Norsk filminstitutt igangsetter et nytt utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere (UP), med søknadsfrist 10. august. Utviklingsprogrammet er en del av Talent Norges kvinneløft og har som mål å forbedre strukturer som opprettholder skjevfordeling mellom kjønnene i filmbransjen. Flere sentrale filmfolk ønsker programmet velkommen.
Utviklingsprogrammet fokuserer i første omgang på kvinner som vil lage spillefilm og kinodokumentarer, men også de som vil jobbe med dramaserier. Ordningen er forbeholdt regissører og produsenter. Det er totalt tolv plasser, hvorav seks plasser er forbeholdt deltakere i Talent Norges satsinger.
Deltakerne i UP blir tildelt et stipend på 50.000 kr. for å være med i programmet som består av verksteder, fagsamlinger, prosessmøter, coaching og nettverksbygging. Det langsiktige målet med ordningen er at minst 80 % av deltakerne produserer film i lengre format innen tre år etter endt deltakelse i ordningen.
Vil bedre kjønnsbalansen i bransjen
- For Talent Norge er samarbeidet med NFI en del av en helhetlig satsning og bevisstgjøring rundt strukturer som opprettholder skjevfordeling i bransjen. Sammen med NFI har vi satt høye ambisjoner om tydelige resultater innenfor filmfeltet i løpet av de neste tre årene. Det er vi svært glade for, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.
Kvinnesatsingen i Talent Norge ledes av Maria Bock.
- For å bedre likestillingen i tv- og filmbransjen er det avgjørende å forsøke å bevege på strukturene som gjør at det er vanskelig for kvinner å lykkes som filmskapere. Vi er veldig glade for at NFI ser muligheten og ansvaret for å løfte kvinnelige filmskapere. Dette utviklingsprogrammet er en del av en helhetlig satsning og bevisstgjøringen rundt likestilling i bransjen og vi er glade for at vi sammen har høye ambisjoner om tydelige resultater i løpet av de neste tre årene, sier Bock.
Stine Helgeland, avdelingsdirektør NFI, uttaler:
- For å oppnå bedre kjønnsbalanse på filmfeltet er vi helt avhengige av at alle gode krefter går sammen. Vi er derfor svært glade for å inngå i et samarbeid med Talent Norge om et utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere. Dette programmet er et av flere tiltak NFI har iverksatt for å nå målet om en kjønnsbalanse på 50/50 innen 2020. Vi ser frem til et fruktbart samarbeid med Talent Norge for å få enda flere dyktige kvinner inn i norsk film, sier avdelingsdirektør Stine Helgeland i NFI.
Filmbransjen ønsker nysatsingen velkommen
- Jeg synes dette er et fantastisk tiltak. Å bli satset på gir en unik mulighet til å utvikle seg og bli sett. Jeg skulle ønske det fantes da jeg var i oppstartfasen. Jeg var usikker og utrygg og håpet på en mulighet der man kunne utveksle erfaring og lene seg på hverandre. At noen tror på deg og satser på deg kommer til å utgjøre en forskjell, sier filmregissør Iram Haq.
Iram Haq får støtte av Hans Petter Moland, som uttaler:
- Det er et flott tiltak. Alle tiltak for å frem flere kvinnelige stemmer har så langt ikke fungert derfor er dette bra. Det vil gi filmskapere en konkret mulighet til å samle erfaring og kunne nærme seg målet sitt. Det må følges opp med økte bevilgninger til film om målsetningen skal lykkes, sier Moland.
Også Anne Sewitsky mener også at ordninger som dette er positivt for bransjen. En tilsvarende ordning var en medvirkende årsak til at hun fikk laget sine første filmer:
- Dette vil gi selvtillit, og det er noe av det viktigste en filmskaper har. En lignende ordning gjorde at jeg fikk lage min første spillefilm, og presset på at man skulle ha kvinner i film gjorde at jeg fikk lage min andre film. Man sier ofte «la det beste prosjektet komme frem». Men hva er det beste prosjektet? Det er jo litt artig at en kvotert kvinnelig regissør vinner hovedprisen på Sundance, slik jeg gjorde.
Norsk tipping bidrar
Talent Norges kvinneløft, inkludert det nye utviklingsprogrammet, støttes av Norsk Tipping som har arbeidet for like muligheter for kvinner og menn høyt på agendaen.
- Vi ønsker å være en aktiv pådriver i arbeidet for å gi kvinner og menn like muligheter til å utnytte sitt potensial både i idretten og kulturfeltet. Vi har stor tro på arbeidet til Talent Norge og er glade for å kunne ta del i denne målrettede satsingen, sier Åsne Havnelid, administrerende direktør i Norsk Tipping. Les mer om samarbeidet med Norsk Tipping her.
Utviklingsprogrammet igangsettes høsten 2018. NFIs konsulent Jannicke Stendal er prosjektleder, mens Maria Bock leder kvinnesatsingen i Talent Norge og er faglig utvikler av utviklingsprogrammet. Les intervju med henne her.
Frist for å søke UP er 10. august. Søk på UP her.
Les mer om UP her.
Les mer om Talent Norges kvinneløft her.
Foto: Talent Norge