Oppretter talentprogrammet FilmLab Norge

03.03.2016 / FilmLab Norge er et ettårig talentutviklingsprogram for unge filmskapere som befinner seg mellom endt utdanning og profesjonelt virke.

– Med FilmLab Norge har vi skapt en unik plattform, hvor vi ønsker å utvikle filmtalenter i overgangen mellom endt utdanning og yrkesliv. Sammenlignet med andre land, har det i Norge vært lite fokus på å videreutvikle filmskapere i fasen etter endt utdanning. Vi mener et slikt tiltak vil fremme innovasjonskraften i den norske filmbransjen, og bidra til ny erfaring og viten om metoder for å utvikle talenter i Norge og Norden, sier Anders Fristad Rudolph i FilmLab.

FilmLab Norge vil ta opp 12 deltakere fordelt på fire team, og fokuserer på «førstebevegerne» i et filmprosjekt: produsent, manusforfatter og regissør. Programmet skal gå over tre år med nye deltakere hvert år. I løpet av programmet skal de produsere en kortfilm, eller en pilot som fungerer som et «proof of concept» for finansiering, utvikling og produksjon av større prosjekter, som spillefilm eller dramaserie.

– Vi ønsker historier fra hele landet, og vi oppfordrer til samarbeid på tvers av regionene, sier Fristad Rudolph.

Programmet består av fem utviklingslaber. Midtnorsk Filmsenter og Sørnorsk Filmsenter er vertskap for to av labene, de øvrige gjennomføres hos initiativtakerne Mediefabrikken i Akershus og Filmveksthuset Tvibit i Tromsø.

Mediefabrikken i Akershus, Filmveksthuset Tvibit i Tromsø, Sørnorsk filmsenter og Midtnorsk Filmsenter står for den faglige og organisatoriske gjennomføringen av prosjektet, i tett samarbeid med de øvrige regionale filmsentrene og Nordisk Film Production. Mediefabrikken i Akershus er prosjektets formelle eier. Midtnorsk Filmsenter er prosjektets bindeledd inn mot FilmReg – paraplyorganisasjonen for de regionale filmsentrene og -fondene.

– Dette er en viktig satsning som ivaretar filmtalenter i en sårbar fase av en fremtidig karriere, og vi er veldig glade for initiativet fra disse aktørene og ser frem til å følge FilmLab fremover, sier Maria Mediaas Jørstad.

Finansiering

– Talent Norge AS satser 1 million kroner på talentutviklingsprogrammet FilmLab Norge per år i tre år. – Satsingen finansieres sammen med Bergesenstiftelsen, Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge og Cultiva som pr år i tre år gir henholdsvis 250 000, 150 000 og 250 000 til satsingen – og sammen med Nordisk Film Fonden som gir dkk 400 000 pr år i tre år.

– Til sammen gir dette over 6 millioner kroner til FilmLab Norge over tre år.