Opptakt-vinner Daniel Reith blir assistentdirigent ved The Cleveland Orchestra

16.05.2023 / Daniel Reith, som var en del av Talent Norges eliteprogram Opptakt i 2019 - 2022, er et stjerneskudd innen klassisk musikk. Først ble han signert av det velrenommerte managementet HarrisonParrott, og nå blir han assisstentdirigent for The Cleveland Orchestra.

Reith, opprinnelig fra Tyskland og bosatt i Norge, har tatt sin mastergrad i dirigering ved Norges musikkhøgskole. Tidligere har han studert piano, dirigering og musikkteori i Freiburg og Oslo. Han har arbeidet med orkestre som Hamburg Philharmonic, Neubrandenburg Philharmonic, Bergen Filharmoniske orkester og Stavanger Symfoniorkester.

Snart kan Reith sette enda et orkester på lista, nemlig The Cleveland Orchestra, et

orkester omtalt som et av «The Big Five», og som i 2020 ble beskrevet av New York Times som «Americas Finest Orchestra».

– Å få denne rollen i The Cleveland Orchestra gjør meg selvsagt lykkelig og spent. Dette er et av verdens ledende orkester, og Franz Welser-Möst er en av de fremste dirigentene vi har. Det å få jobbe i et slikt miljø hver dag er en utrolig mulighet, og jeg gleder meg veldig til det som kommer, sier Reith.

Som deltager i Dirigentløftets program Opptakt har Reith over en lengre periode fått en bred lansering i hele Norge og blitt invitert til å gjøre konserter med alle landets profesjonelle orkestre. Gjennom programmet har han også fått mentorer fra aller øverste internasjonale nivå, personlig coach og støtte til karriereutvikling.

Dirigentløftet, som er initiert, eid og driftet av Sparebankstiftelsen og Talent Norge er en langsiktig satsing med mål om å heve nivå, dyrke kompetanse, øke status, skape samarbeid og bidra til økte karrieremuligheter for Norges dirigenter. Satsingen skal bidra til å gjøre Norge til en dirigentnasjon og har siden lanseringen i 2018 vakt stor internasjonal begeistring. Eliteprogrammene Opptakt og Dirigentforum har allerede etablert, og fortsetter å etablerer stigende stjerner på dirigenthimmelen.

Reith uttrykker stor takknemlighet for dørene Dirigentløftet og programmet Opptakt har åpnet de to siste årene.

– Jeg vil si at Opptakt har spilt en veldig stor og avgjørende rolle for min utvikling og min vei. Det er to faktorer: Den første er at mine dirigentevner har blitt utviklet gjennom arbeid med ulike orkester, mesterklasser gjennom Dirigentforum og fabelaktige lærere. Konsertene med Opptakt har gitt meg mulighet til å jobbe en hel uke med et orkester på et helt symfoniprogram. Jeg kunne utvikle mine egenskaper og arbeidsmetoder takket være nettopp dette, sier Reith og fortsetter:

– Den andre faktoren er hvordan jeg kan komme i kontakt med andre med kunsten min. Gjennom arbeid med ulike orkester får man muligheten til å bygge nettverk og presentere kunsten til et publikum.

30 år gamle Reith forblir i Norge frem til sommeren, og deretter bærer det videre til Ohio og Cleveland for et toårig opphold ved kjente Cleveland-konsertsaler som Severence Hall og Blossom Music Center samt Carnegie Hall (New York) og Adrienne Arsht Center (Miami) når orkesteret reiser.

– Jeg er ekstremt takknemlig for min tid her i Norge. Utdanningsmulighetene og talentsatsingen her kan neppe sammenlignes med noe annet land i verden. Her får du arbeide tett med profesjonelle orkester av et høyt kaliber på et tidlig stadie. Det har hatt stor verdi.

Som assistentdirigent vil Reith jobbe tett med sjefdirigenten, samtidig som han vil ha ansvaret for ungdomsorkesteret i det anerkjente Cleveland-orkesteret.

– Jeg tror jeg kommer til å lære svært mye. Jeg er sikkert på at jeg vil få nye perspektiver og erfaring gjennom det daglige arbeidet med sjefdirigenten, gjestedirigenter og orkesteret. Videre skal jeg dirigere alle familie- og educationkonserter med The Cleveland Orchestra og dirigere alle konsertene med ungdomsorkesteret.

– Som assistentdirigent er jeg også coverconductor for de fleste konserter i Severance Hall, slik at jeg må også kunne hoppe inn om det skulle oppstå en situasjon der andre dirigenter ikke kan stille. Dette kan virkelig være en stor døråpner, avslutter Reith.