Over 58 millioner til talentutvikling og scenekunstløft

16.05.2023 / Det er foreslått en økning på 4.1 millioner til Talent Norge på statsbudsjettet for 2022. - Dette er tredje året på rad Talent Norge styrkes og er en stor anerkjennelse av betydningen av talentutvikling i kulturlivet og resultatene Talent Norge oppnår, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

- Vi er svært glade for økningen som er foreslått. Talent Norge er en sentral del av talentutviklingen i kulturlivet med over 50 toppsatsinger for fremragende kunst- og kulturtalenter i samarbeid med de mest anerkjente miljøene nasjonalt og internasjonalt. I tillegg har vi bygget en rekke helhetlige satsinger som gir løft på viktige felt for dagens og framtidens kulturliv, sier Mediaas Jørstad.

Talent Norge har på de siste års statsbudsjett fått kraftige økninger inkludert midler øremerket til satsingene våre på Talent Norden etter modell av Talent Norge, mangfold i kulturlivet samt en helhetlig satsing på de neste beste. Dette arbeidet kan allerede vise til gode resultater og på neste års statsbudsjett er disse videreført som en del av Talent Norges ordinære drift. I tillegg kommer et eget løft på scenekunstfeltet der Talent Norge får ansvaret for å igangsette et talentutviklingsprogram innenfor dette feltet. Det er satt av 3 millioner kroner til dette løftet fra fordelingen av spilloverskuddet til kulturformål.

- Alle våre satsinger er bygget på vår privat-offentlig finansieringsmodell og vi samarbeider med over 50 av de mest toneangivende private bidragsyterne i Norge. Ved utgangen av 2020 hadde vi bidratt til å utløse satsinger til en samlet verdi av rundt 381 millioner kroner. Av disse kommer drøye 210 millioner kroner fra bidragsytere. Vi ser at når det offentlige satser, da satser også de private. Vi gleder oss til å styrke midlene til våre programmer ytterligere i 2022, sier Mediaas Jørstad.

Talent Norge ble etablert i 2015 av Kulturdepartementet, Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Cultiva.  I tillegg til over rundt 700 talentplasser årlig har det gjennom Talent Norges arbeid oppstått et nettverk av private bidragsytere, prosjekteiere, mentorer og talenter. I nettverket legges grunnlaget for erfaringsutveksling og kompetanseoverføring mellom selskapets satsinger.

- Den foreslåtte økningen i vårt samlede tilskudd er en stor oppmuntring. Den er en utvetydig anerkjennelse av resultatene Talent Norge har oppnådd på de få årene siden oppstarten i 2015, og den stadfester betydningen av vår unike privat-offentlige finansieringsmodell. Gjennom vårt samarbeid med private aktører og ledende kulturinstitusjoner og -miljøer nasjonalt og internasjonalt er vår oppgave å utvikle en talentkultur her i landet, og det kan vi nå gjøre med økt styrke, sier styreleder i Talent Norge, Tom Remlov.

2021 har vært et svært viktig år for talentutvikling på mange arenaer. Talent Norge samarbeider blant annet med Festspillene i Bergen og under året festspill lanserte vi flere topptalenter i satsingen ArtEx, inviterte til storslått konsert med spillmusikk ledet av dagens og morgendagens maestroer og hadde samtaler om Talent Norden. Satsingene gir store kunstneriske opplevelser og mange av talentene har fått sitt gjennombrudd i løpet av 2021. Talent Norge ser at det spirer godt i kultur-Norge og det skapes fantastiske resultater. Dette fører til stor interesse for aktivitetene og det er stor pågang til Talent Norges programmer.

- Vi ser at vi lykkes med å skape et rikt kulturliv med et mangfold av kunstneriske uttrykk, og Talent Norge skal fortsette å bidra til at dette ved hjelp av vår modell for talentutvikling samt offentlig-private finansieringsmodell. Våre satsinger er viktige for våre samarbeidspartnere, og vi vil fortsette å være tett på talentene for å sikre riktig oppfølging og kvalitet i prosjektene, og legge til rette for deling av erfaringer, kunnskap og store prestasjoner. Vi gleder oss til et aktivt 2022, sier Mediaas Jørstad.

Du kan lese statsbudsjettet her.

Foto: Caroline Roka