Pilotprosjekt for regional musikkundervisning for yngre talenter

16.05.2023 / Senter for Talentutvikling Barratt Due (SFTBD) får fått midler til å drive et toårig prøveprosjekt for at talenter mellom 13 og 18 år skal få undervisning nærmere bostedet sitt. Pilotprosjektet hører innunder Talent Norge Junior og etableres i Kristiansand.

- Tenk deg å være et 14 år gammelt fiolintalent bosatt på Sørlandet, og måtte reise helt til Oslo for å få nok musikkundervisning. Det er en utfordrende hverdag for en 14-åring og illustrerer hvorfor det er viktig at talenter får et tilbud på høyt nivå, i nærheten av der de bor, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

SFTBD har vært en pådriver for at talenter under 19 år skal få et fullverdig talenttilbud på høyde med det beste internasjonalt der talentene bor. Senteret fokuserer sin innsats i regionene Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand, i tillegg til Oslo.

- Deter gode krefter lokalt rundt i hele landet, og vi er glade for å kunne kombinere sterke miljøer og etablere strukturer som bidrar til at kunnskap, ressurser og modeller deles og tilbudet i hele landet styrkes. Gjennom samarbeid kan vi legge til rette for et godt helhetlig løp som setter de unge talentene i fokus. Det er derfor veldig gledelig at vi nå har fått på plass dette pilotprosjektet i Kristiansand, regi av Senter for Talentutvikling Barratt Due, sier Maria.

Pilotprosjektet skal bygge på beste praksis og erfaringer fra lignende prosjekter, etableres i Kristiansand og vil i løpet av perioden rekruttere rundt 8 talenter per år, innen styrk, klaver og blås. Pilotprosjektet gjøres i samarbeid med Universitetet i Agder og Kristiansand kulturskole (KNUDEN) og skal etter endt prosjektperiode dokumentere innsats, effekt og resultater.

- Senter for talentutvikling vil bidra med fasilitering, kompetanse og ressurser som topper og komplementerer eksisterende tilbud til de mest motiverte talentene, sier Anders Hall Grøterud, leder Senter for Talentutvikling Barratt Due. 

Satsingen finansieres av Talent Norge i samarbeid med Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse.

Om Senter for Talentutvikling Barratt Due
Om Senter for Talentutvikling Barratt Due har som formål å bidra til å bygge og styrke miljøer rundt barn og unge med spesielle forutsetninger og motivasjon for å arbeide med musikk (talenter). Et sentralt mål er å bidra til at flere musikere som utdannes i Norge blir internasjonalt konkurransedyktige i et stadig mer globalisert marked. Visjonen er å etablere et høyere antall spesialiserte talentutviklingsplasser innen klassisk musikk i alle regioner.

Les mer om satsingen her.

Foto: Ingvild Glimsdal