Prisdryss til våre talenter under Kortfilmfestivalen

16.05.2023 / Norsk kortfilms viktigste priser har blitt annonsert. Blant prisvinnerne finner vi flere talenter fra våre satsinger.

Ekstra gledelig er det at 6 nasjonale hovedpriser fra årets festival har enten regissør, manusforfatter eller produsent med bakgrunn fra FilmLab Norge. 

– Utrolig gøy å se at tidligere FilmLab-deltakere dominerer prisdrysset under årets Kortfilmfestival. Dette er alle filmskapere vi kommer til å se mye til i årene som kommer, også innenfor lengre formater, sier prosjektleder i FilmLab Anders Fristad Rudolph.

Nåværende Filmskaper-talent Rikke Gregersen, som vant Student-Oscar for sin eksamensfilm «De hensynsløse», stakk av med hele tre priser under årets festival for De Uberørte: Hederlig omtale, hederlig omtale 2 for foto i de berørte ved filmfotograf Torjus Thesen samt Timeglasset gitt av Dramatikerforbundet for manus sammen med Trond Arntzen. Filmen er produsert av tidligere FilmLab-deltaker Stine Blichfeldt.

De uberørte.

Gnistprisen 2020
gikk til tidligere FilmLab-deltaker og nåværende deltaker i Filmskapere Thea Hvistendahl og filmen
«Cramps». I begrunnelsen het det at "vinnerfilmen har et aktuelt tema, og regissøren er ikke redd for å teste ulike formater og stilarter, samtidig som de opprettholder sitt sterke synspunkt og vilje til å nå et yngre publikum. Dette er beviselig i denne filmen, men også i regissørens tidligere arbeid, som viser en viljestyrke og bevissthet i filmskaperprosessen".


Cramps.


Norsk filmforbunds fagpris
ble tildelt klipper Brynjar Lien Aune for filmen «Silence», regissert og produsert av FilmLab-talentene Brwa Vahabpour (regi) og Renée Hansen Mlodyzewski (produsent). Vinnerfilmen imponerte juryen for sin sterke fortelling og presisjon. Produsert som en del av FilmLab Norge, kull 3.

Silence.

Terje Vigen-prisen ble tildelt tidligere UP-deltaker og FilmLab- og Filmskapere-talent Johanna Pyykkö for «THE MANILA LOVER», en film som gikk sin seiersgang under fjorårets Kritikeruke i Cannes. Filmen er produsert av tidligere UP-talent Nina Barbosa og tidligere FilmLab-talent Lotte Sandbu. Brwa Vahabpour fra Filmlab har co-klippet filmen.



THE MANILLA LOVER.

Flere hovedpriser gikk til tidligere deltakere i FilmLab for andre filmer:

Gullstolen for beste norske kortfilm gikk i år til «Liremu Barana», regissert av Caj Cojoc og produsert av tidligere FilmLab-deltaker og nåværende produsent i Mer Film, Elisa Pirir.

Liremu Barana

Gullstolen for beste musikkvideo gikk til SASSY 009s «Maybe in the Summer», regissert av tidligere FilmLab-deltaker Kenneth Karlstad.

Maybe in the Summer


Talent Norge gratulerer alle vinnere!

Se alle prisvinnerne og les juryens begrunnelse her.


Om våre satsinger:

Filmskapere skal sammen med filmprodusent Thomas Robsahm og utviklingsselskapet Amarcord AS dyrke utviklingen av talenter i norsk film og TV-produksjon. Unge aktører får mulighet for fordypning, grundig idéutvikling og research i en tidlig fase. Målet er at man gjennom et langt grundigere utviklingsarbeid enn det som ellers er vanlig bransjen oppnår høyere kvalitet på prosjektene før de fullfinansieres.

FilmLab Norge er et talentutviklingsprogram for unge filmskapere som befinner seg mellom endt utdanning og profesjonelt virke. Programmet går over tre år, med nye deltakere hvert år. Målet for programmet er å tydeliggjøre deltakernes fortellerstemme og styrke nyutdannede filmskaperes kobling til bransjen. Programmet er et samarbeid mellom Talent Norge, Bergesenstiftelsen, Nordisk Filmfond og Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.

Utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere (UP) var en satsing i regi av Talent Norge og Norsk filminstitutt i tidsrommet 2018-2019, der målet var å jobbe for å bedre kjønnsbalansen innen norsk film. Da kvinnesatsingen
ble lansert, var målet at 80 % av deltagerne skulle lage film eller tv av lengre format innen tre år. Ett år senere er hele ni av tolv deltakere er i produksjon med langfilm eller serie. 

23. august 2022

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka

Tore Øvrebø og daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad stod sammen på scenen under Arendalsuka for å lansere et femårig program som skal styrke inkludering innenfor kunst, kultur og idrett.

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka
10. februar 2022

Talent Norge gratulerer Filmskapere med Oscar-nominasjoner

«Verdens verste menneske» er nominert til Oscar for beste internasjonale film og beste originalmanus.

Talent Norge gratulerer Filmskapere med Oscar-nominasjoner

Miniportrett: Elisa Pirir

Talent Norge og Norsk Tipping har etablert et samarbeid med mål om å bidra til like muligheter på toppnivå innenfor kunstfeltet. Det har resultert i flere initiativer og konkrete prosjekter.

Miniportrett: Elisa Pirir