Resultatene skapes når folk finner hverandre

16.05.2023 / I programmet Filmskapere er det viktigste ikke hva de skaper, men hvem som skaper det, sier initiativtager Thomas Robsahm.

– Filmskaperes ambisjon fra starten har vært å gi mer rom i det tidligere utviklingsarbeidet. Dette har en tendens til å bli nedprioritert, men det er i den tidlige fasen talentene får anledning til å virkelig finne ut hvilke prosjekter de har lyst til å gjøre. Når de har funnet det må det settes inn ekstra ressurser til utvikling før toget går med siste forarbeid, innspilling og resten av produksjonen. Noen bruker lang tid på å tenke og drive research, andre begynner arbeidet med skuespillerne på et tidlig stadium. Alle tilnærmingene er like bra for meg så lenge resultatet blir bra, sier Thomas Robsahm i Filmskapere.

Den erfarne regissøren og produsenten er prosjektleder for Talent Norge-programmet Filmskapere. Programmet fokuserer langsiktig på et utvalg filmskapere (regissører, manusforfattere, produsenter) som får anledning til å jobbe målrettet, fleksibelt og langsiktig med idé- og prosjektutvikling. Filmene «Verdens verste menneske» og «Håp» er blant prosjektene som er gjennomført i Filmskapere.

– Jeg ser på Filmskapere som et program som kommer i tillegg til alt det andre som finnes av muligheter for regissører, manusforfattere og produsenter. Det skal ikke være et eksklusivt miljø, men et program der vi får tid til det aller viktigste: Å kultivere ideene og finne frem til essensen i det man ønsker å formidle med filmene sammen med de rette menneskene, fortsetter Robsahm.

Det at folk finner hverandre. At de to hjelper de to og at de som blir kjent med hverandre forholder seg til hverandre på forskjellige måter. Det åpner opp for at det er flere veier som fører til gode filmer og der har jeg sett at det skjer veldig mye bra.

Robsahm selv mener at Filmskapere skiller seg ut i mengden ved å drive utelukkende med prosjektutvikling. Gjennom prosjektene utvikles talentene. Men for at det skal skje er det viktig å fokusere mer på hvem, og ikke bare hva.

– Det jeg kanskje er mest stolt av i programmet er dreiningen fra det store fokuset bransjen har på hva som skal lages over på hvem som skal lage det. Ved å la de rette folkene finne hverandre og utvikle sitt personlige filmspråk, blir det bedre resultater enn ved å «kontrollere» hva de skal skape. Du kan stole på at de rette folkene vil lage gode ting. Det mener jeg vi i Filmskapere har bevist de siste årene.

 

Bak dramakomedien «Verdens verste menneske» står regissør og manusforfatter Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm som alle er del av Talent Norge-programmet Filmskapere.