Se Dirigentløftet på NRK på søndag

16.05.2023 / Søndag 31. mai viser NRK «Hovedscenen: Unge dirigenter på Festspillene i Bergen». Der får vi oppleve to unge dirigenter, Daniel Reith og Aage Richard Meyer, dirigere musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen under instruering av sjefdirigent Ed Gardner. Det hele presenteres av Arild Erikstad.

Foto: Thor Brødreskift

Sendingen vises på NRK 2 søndag 31. mai klokka 21.05. NRK legger samtidig ut sendingen på NRK.no.

Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNBs satsing Dirigentløftet skal heve nivå, dyrke kompetanse og løfte Norge som dirigentnasjon. Daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad, forteller mer:

– Talent Norge ble opprettet i 2015 som kulturens Olympiatopp. Vi skal være tverrfaglige og legge til rette for topptalenter innen kunst og kultur. I 2018 lanserte vi Dirigentløftet sammen med Sparebankstiftelsen DNB for å sikre økt rekruttering av norske dirigenter internasjonalt. Vi trenger en helhetlig satsing som sikrer rekruttering fra ung alder via utdanning og videre helt opp til det profesjonelle nivået. Alle profesjonelle symfoniorkestre i Norge er med i dette løftet i tillegg til det frivillige musikkliv, kulturskoler, høyere utdanningsinstitusjoner, amatørensembler samt profesjonelle institusjoner og ensembler, sier Mediaas Jørstad.

OM DIRIGENTLØFTET
Vis mer

Daniel Reith er en av to dirigenter i Dirigentløftets øverst nivå, Opptakt. Han skal blant annet dirigere musikk av Sibelius under søndagens konsert, og forteller om gleden av å oppdage en komponist på stadig nye måter.

– Jeg dirigerte fiolinkonserten til Sibelius for tre måneder siden, og det var fint å kunne gå i de samme fotsporene med nytt syn. Men fremfor alt er jeg veldig takknemlig for at Bergen Filharmoniske fortsetter å gi så mye i en tid der det meste innenfor kunst og kultur-feltet ligger dødt eller har mulighet til å kunne virke slik det gjorde tidligere. Selv om det hele foregår digitalt, gir musikken en følelse av dagliglivet, inspirasjon og samhold. Det var en sann glede å få dirigere igjen, sier Reith.

Dirigentløftet-deltaker Aage Richard Meyer vant prøvedirigering i Bergen Filharmoniske Orkester i fjor høst, og har siden januar 2020 vært assistentdirigent for Edward Gardner. Men det er første gang han dirigerer med sjefsdirigenten som mentor.

– Det er en veldig spennende opplevelse. Edward er svært dyktig på akkurat dette, og gav oss nettopp veiledningen vi trenger for å bli bedre. Det blir stort å få dirigere dette orkestret, å få oppleve klangen de produserer og samspillet de har, forteller han.

Konserten er spilt inn under Festspillene i Bergen. Dirigentløftet er ifølge festspillsjef Anders Beyer et fantastisk prosjekt som de umiddelbart takket ja til å være en del av.

– Det er med på å inspirere unge kvinner og menn til å gå inn i dette området i musikklivet. Mester- og svenntradisjonen har gjennom musikkhistorien vært den viktigste bærebjelken i formidling av utøvende instrumental kunnskap, interpretasjon og erfaring, fra eldre til yngre og fra generasjon til generasjon. Talent Norge bidrar til å utvikle hele spektret. Vi trenger disse helhetsperspektivene, sier Anders Beyer.