Skyhøyt nivå på ArtEx' neste internasjonale samling
23.08.2024 / Viljestyrke står på programmet når dagenes stjerner møter morgendagens stemmer under den første internasjonale fagsamlingen til det eksklusive Talent Norge-programmet ArtEx.
Foto: Mike Horn
Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. Alle har allerede fått massiv oppmerksomhet for sine kunstneriske uttrykk som inkluderer dans, scenekunst, film, elektronika, pop, produksjonsdesign, kunst og klassisk.
Gjennom ArtEx, og i tett samspill med Talent Norges øvrige nettverk, arbeider deltakerne tett med mentorer som er blant de ypperste innen sine respektive fagfelt. I tillegg til dette sentrale samarbeidet møtes deltakerne til fagsamlinger med bidragsytere fra øverste hylle.
Nå er det klart for den første internasjonale samlingen på Svalbard.
Viljestyrke
Temaet for samlingen er viljestyrke. Hva skjer når vi kobler denne egenskapen med endringsvilje og talent? Hvordan spiller viljestyrke inn på utvklingen av karrieren og kunstnerisk integritet og uttrykk? I tillegg til egne bidrag til diskusjonen vil talentene lære fra bidragsytere som vil reflektere over prestasjonskultur innen kulturbransjen, hvordan gå videre etter en skremmende, livsendrende hendelse, overlevelse under ekstreme forhold og hvordan kulturbransjen må endre seg etter pandemien og i lys av klimaendringene verden står overfor.
- Talent Norges mandat er å utvikle det ypperste vi har av kunstnerisk talent, og deltakerne i ArtEx er svært gode eksempler på dette. De har alle vist et stort kunstnerisk talent innenfor sine fagfelt, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.
Kunnskapsdeling
ArtEx-deltakerne står i sentrum under fagsamlingen der de møter en rekke internasjonale anerkjente bidragsytere. Du kan lese mer om alle deltakerne og deres mentorer i våre presentasjoner av dem her:
Møt ArtEx-deltakerne og deres mentorer
Flere av mentorene er også med til Svalbard sammen med andre inviterte gjester til inspirasjon og diskusjon for ArtEx-deltakerne.
Alle bidrag vil filmes under samlingen og deles med resten av Talent Norges nettverk. Denne kunnskapsdelingen på tvers av satsinger, sjangre og samfunnsområder er en sentral del av Talent Norges modell for talentutvikling.
Bidragsytere
Børge Ousland trenger knapt en introduksjon og hans ekspedisjoner tøyer grensene for det man trodde var mulig. Ousland vil dele sine erfaringer og er innom temaer som viljestyrke, motivasjon, måloppnåelse og evne til å prestere. Han vil også fortelle om miljøavtrykket og klimaendringene han har sett gjennom sine mange ekspedisjoner.
Kunstkomplekset Southbank Centre midt i London er Storbritannias største og et av metropolens mest besøkte turistattraksjoner. Her er Bengi Unsal leder for satsingen på samtidsmusikk, med 200 konserter og framføringer i året; her leder hun den bejublede festivalen Meltdown, der legender som Grace Jones, Nile Rodgers og Robert Smith fra The Cure har vært kuratorer, og her har hun utviklet flere arenaer for unge talenter under utvikling. Unsal vil adressere forskjellige temaer rundt klimaforandringer og den britiske kulturindustrien.
Betegnelsen «dansk teaters urokråke» har blitt hengende ved Christian Lollike, men dekker knapt dramatikeren og instruktørens evne til å utfordre det bestående og invitere til nye betraktninger, alltid drevet av kunstnerens drive etter å forstå sosiale trender og politiske endringsprosesser i samfunnet. Lollike deltar i en Artist Talk sammen med kunstner Kjell Erik Killi Olsen og ArtEx-deltakerne Idun Baltzersen og Heiki Riipinen.
Skulptør, maler og grafiker Kjell Erik Killi Olsen har vært en av våre mest kjente og særegne kunstnere i 20 år, og har hatt utstillinger over hele verden – fra Stenersenmuseet og Henie Onstad Kunstsenter til gallerier i New York, Roma, Milano og København. Killi Olsen deltar i en Artist Talk sammen med nevnte Lollike, Baltzersen og Riipinen.
Artist Talk-en ledes av Tone Hansen. Hun har vært direktør for Henie Onstad Kunstsenter (HOK) siden august 2011. I perioden 2016 – 19 var hun i tillegg rådsleder for Norsk Kulturråd. Hun har kuratert flere store separat og gruppeutstillinger med internasjonale og norske kunstnere, samt organisert seminarer, arrangementer og publikasjoner.
Jarle Aambø er leder for Olympiatoppens Prestasjonsklynge, og tidligere toppidrettssjef i Norge. Talent Norge samarbeider tett med Prestasjonsklyngen som er et prosjektsamarbeid mellom Olympiatoppen, sterke næringsmiljøer og representanter fra forskning, som i felleskap jobber for å påvirke prestasjonstenkningen i det norske samfunnet. Aambø vil dele sine tanker om viljestyrke og prestasjonskultur.
Få har satt sitt preg på norsk filmbransje de siste ti åra som Iram Haq. Hun har ikke bare hatt store roller i filmer som «Import-eksport» (2005) og «Falne engler» (2008) – Haq både skrev og regisserte Norges Oscar-kandidater i 2013 og 2017, «Jeg er din» og «Hva vil folk si». Iram vil vise klipp fra sistnevnte og andre filmer samt reflektere over viljestyrke og motivasjon i egen karriere.
Som gründer og daglig leder av musikkselskapet Luft Recordings tar Andrew Murray ansvar for hele verdikjeden i en moderne musikkproduksjon, fra skapelse til formidling: Han forvalter artisters karrierer som manager, han spiller inn musikken deres i sitt lydstudio, og han gir den ut på sin egen label. Murray vil bidra med foredraget «Jack of all trades, master of none – why does it matter in 2021».
Kim Holmén er en anerkjent vitenskapsmann både innen internasjonal forskning og som en tydelig stemme i klima- og miljøspørsmål i Norge og internasjonalt. Holmén er spesialrådgiver ved Norsk Polarinstitutt og professor i klima og miljø ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Han vil dele sin ekspertise om klimaendringer på Svalbard og områdene rundt.
Arnaud Meersseman leder det franske kontoret til live-giganten AEG Presents og har promotert artister på tvers av sjangre. Han har jobbet med stjerner som A$AP Rocky, The Weeknd, Lana Del Rey, David Byrne, Green Day, Tyler The Creator, Taylor Swift, Nick Cave og The Bad Seeds og Shawn Mendes. Meersseman vil adressere utfordringene i musikkbransjen som følge av pandemi og klimaendringer, samt fortelle hvordan han overlevde terrorangrepet i Paris i 2015 (Bataclan-teateret) og hvordan man bygger opp livet sitt igjen etter en slik opplevelse.
Jasper Parrott har vært manager for musikere, sangere, komponister og dirigenter siden 60-tallet og er en av grunderne av HarrisonParrott – selskapet som har skapt en ny skoleretning for utvikling av talenter innen klassisk musikk, kjennetegnet av tett samarbeid og utveksling av ideer. Parrots bidrag under samlingen på Svalbard er hvordan klassisk musikk må spille sin rolle i håndteringen av klimakrisen. Han vil også delta i en samtale sammen med ArtEx-deltakerne Birgitta Oftestad, Sandra Lied Haga and Sonoko Welde.
BIDRAGSYTERE: Børge Ousland (til venstre). Øverste fra venstre: Tone Hansen, Andrew Murray, Arnaud Meersseman, Jasper Parrott og Iram Haq. Nede fra venstre: Bengi Unsal, Kim Holmén, Kjell Erik Killi Olsen, Jarle Aambø og Christian Lollike.
OM ARTEX
- ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet
- ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges modell for helhetlig talentutvikling.
- Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk
- En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet
- I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger
Foto av bidragsytere:
Ousland: Borgeousland.com
Murray: Privat
Hansen: Simen Ødegård
Meersseman: Privat
Aambø: Birgit Solhaug
Holmén: Harald Dag Jølle/Norsk polarinstitutt
Haq: Privat
Killi Olsen: Dag-Asle Lange
Unsal: Cesare di Giglio
Lollike: Emilia Therese
Parrott: Caroline Roka