Sommerakademi for første gang

16.05.2023 / Uken før skolestart gjennomførte Det Norske Jentekor den alle første utgaven av Sommerakademiet. I løpet av fire dager fikk hele 55 jenter opplæring i kor, dirigering, arrangering, hørelære, musikkhistorie og sang.

Sommerakademiet er åpent for jenter fra hele landet mellom 12 og 18 år, mens det er obligatorisk for alle sangerne i Det Norske Jentekors hovedkor å delta. På årets Sommerakademi var det ti sangere som ikke til vanlig er medlemmer av koret.

- Det er lange dager, og vi lærer masse, sier en av jentene i det hun løper gjennom Gullsalen på vei til 303, og kurs med sanger Linn Andrea Fuglseth i arrangering.

Jan Fredrik Heyerdahl gjorde i sin leksjon det umulige mulig. Han klarte å vekke interessen for musikkhistorie og lytting hos jentene på bare 30 minutter. I kræsjkurset ble jentene også gjort oppmerksomme på at de er med på å skrive musikkhistorie når de bestiller musikalske verk og fremfører denne. 

- Vi har satt sammen en ambisiøs timeplan, med mange dyktige pedagoger og instruktører som bidrar. Det er flott å se at jentene utfordres og lærer mye nytt som vi kan ta med oss inn i arbeidet videre, sier kunstnerisk leder for Sommerakademiet og Det Norske Jentekor, Anne Karin Sundal-Ask. Hun mener det er bra at jentene får møte flere pedagoger og forbilder med ulike innfallsvinkler.

Jentene fikk treffe Torunn Tusj, som kaller seg selv for «teatermaker», på Gamle Raadhus Scene, og ble utfordret på uttrykk og scenetrygghet. Sangpedagogene Live Maartmann, Linnea Sundfær Haug og Randi Clausen Aarflot har vært med å gi sangerne individuelle timer underveis. 

Jobbingen resulterte i en konsert, såkalt hentekonsert, for foreldre og andre interesserte. Her presenterte flere av jentene solistnummer, noen av dirigerte og koret sang fra innstudert repertoar.

Sundal-Ask bekrefter at dette skal bli en årlig tradisjon, og at årets akademi vil danne grunnlaget for de neste års utforming av akademiet. Sommerakademiet arrangeres i samarbeid med Ung i Kor, og er støttet av Frifond Kompetanse og LNU Kultur.

Les mer om Det Norske Jentekor her.

Foto: Det Norske Jentekor