Spilte i fengselet

21.09.2017 / I sommer spilte tolv band på Oslo Jazzfestivals talentprogram Nordisk Showcase. Tre av dem spilte også for innsatte i Oslo fengsel og Bredtveit kvinnefengsel.

– Dette kunne vi aldri gjort hjemme i Sør-Afrika, fortalte Shakeel Cullis, bassist i Cape Town-baserte INIT, til Vårt Oslo.

Sammen med Trondheimsbandet Juno og den finske gruppa Signe spilte INIT i de to fengslene.

– Vi vil veldig gjerne vise hva vi kan, og vi spiller for alle som vil høre på, sier trommis Tefo Mahola til Vårt Oslo.

Initiativet til konsertene kom fra Bente Almås, førstelektor i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole. Hun er opptatt av at opplevelsen de unge musikerne får ved fengselskonsertene er noe de vil ta med seg videre, i følge Vårt Oslo.

Selv om stemningen varierte både fra band til band og fra fengsel til fengsel, var konsertene et velkomment avbrekk fra fengselslivet forøvrig.

– Det er viktig for oss å kunne tilby de innsatte noe vi også kunne tilby mennesker utenfor murene. Dette er gode musikere, og konsertene gjør at dagen blir mer som en dag i frihet, sa Ola Skarstein, fritidsleder på Bredtveidt, til Vårt Oslo. – Vi er utrolig takknemlige for at Oslo jazzfestival kommer til oss.

I tillegg til INIT, Juno og Signe var Master Oogway, I Was Before, Beloveds, Juniper Tree, Balvig, Bülow & Christensen, Jazzkorpsensemblet, Odd Frank, Visit Finland og Calle Stenman Quintet del av Nordisk Showcase. Alle bandene spilte på Herr Nilsen under jazzfestivalen.