Stor begeistring for BFUng-konserter i Kina

23.08.2018 / Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) har spilt seks konserter for totalt 5000 publikummere i Kina, i regi av Eurochestries Festival og Beijing Philharmonic.

Ungdomsorkesteret var i Kina i to uker og spilte konserter for et entusiastisk kinesisk publikum. Alle konsertene fant sted i ulike konsertsaler i og rundt byen Qingdao, havnebyen med omtrent 10 millioner innbyggere. BFUng presenterte, sammen med dirigent Kjell Seim, et ulikt program fra konsert til konsert, som bestod av verker av Sjostakovitsj, Sibelius, Larsson, Lalo, Dvorak, Nielsen, og selvsagt de norske komponistene Tveitt, Svendsen og Grieg.

I tillegg til å spille egne konserter var de også en del av det store festivalorkesteret. Hver dag var det prøver, hvor de ulike dirigentene på forhånd hadde valgt ut et stykke fra sitt land. Totalt var det ni dirigenter fra hele verden som vekslet på å dirigere. Kjell Seim hadde med seg Eivind Grovens Hjalarljod, som ble fremført under den store avslutningskonserten 11. august.

I vår hadde BFUng sin egen solistkonsert, hvor seks av orkesterets musikere var solister med sitt eget orkester. Tre av disse solistene ble tatt ut til å også være solister under konsertene i Kina. For orkesteret var dette ekstra stas, å få vise fram sine egne talentfulle musikere, ikke bare som fremragende orkestermusikere, men også som solister. De tre solistene var Astrid Bjelland (fløyte), Joar Lemme (trombone) og Rebekka Eikefet (cello).

- Det var en spennende og lærerik opplevelse å få opptre som solist i Kina. Selv om enkelte ting skiller seg fra en typisk konsertsituasjon i Norge, er det alltid en trygghet i det å spille med BFUng og Kjell. Vi fikk alle kjenne litt på kjendis-livet! Jeg har definitivt lært mye på turnéen, ikke bare på det musikalske aspektet, men mye om kulturen og levemåten i Kina. Det setter ting litt i perspektiv når man kommer hjem til trygge Norge, og det tror jeg de fleste har godt av å kjenne litt på, sier 21 år gamle Astrid, som spiller fløyte.

Det var mange høydepunkter fra konsertene, og ett av dem Griegs pianokonsert i a-moll med den unge kinesiske pianisten Yin Siyuan på 16 år. I juni i år vant han en pianokonkurranse for unge pianister i regi av Beijing Philharmonic, og ble dermed plukket ut til å spille med BFUng under festivalen i Qingdao. Det var til tider helt magisk å oppleve synergien mellom solist, dirigent og orkester. Det oste respekt, modenhet og genuinitet.

I en artikkel fra Beijing Philharmonic ble orkesteret og deres dirigent rost for sitt høye nivå, ig en perfekt tolkning av Griegs mesterverk.

Både det musikalske og det sosiale er viktig på en slik tur. Det å få spille for et annet publikum, oppleve en annen kultur, bli kjent med unge musikere fra andre deler av verden, bli dirigert av andre dirigenter, representere Bergen og Norge, samarbeide på tvers av kulturer, å bli bedre kjent med hverandre innad i BFUng, gjør blant annet at man får utvidet sitt perspektiv på musikken og man ser hvor viktig musikk er i møtet mellom mennesker.

- Veldig fascinerende å oppleve kinesisk kultur, som er så totalt annerledes enn det vi er vant med her hjemme på de fleste områder. En slik tur er viktig for den videre musikalske utviklingen i orkesteret. Det var riktignok en del utfordringer knyttet til konsertene, spesielt med tanke på vær og temperatur. Men samtidig var det veldig kjekt å spille for et såpass ungt og entusiastisk kinesisk publikum, sier 24 år gamle Marianne på cello.

Les mer om talentprogrammet her. 

Foto: Zhang Xuejun