Stor suksess med webinar for internasjonale topptalenter og profesjonelle, unge dirigenter

21.04.2020 / – Vi forbereder oss til det øyeblikket vi igjen kan lage musikk sammen, forteller dirigent og mentor Sascha Goetzel.

Fredag 17.april ble årets første webinar for unge dirigenter arrangert på Klassisk Karantene. Dirigentene Sascha Goetzel og Eivind Gullberg Jensen var vertskap for årets første samling, og temaet for webinaret var Beethovens niende symfoni. 32 deltakere var tilstede, og fem av dem er deltakere i Dirigentforum + Opptakt. Samlingen var en del av en serie med webinarer som skal fortsette fra 1.mai. 

Initiativtaker Eivind Gullberg Jensen mener at tiltaket er ytterst nødvendig ettersom dirigentstudenter er blant de mest utsatte i bransjen.

– Posisjonen til en dirigentstudent er veldig priviligert, og blant de dyreste utdanningene på vårt felt. Det kreves enormt med ressurser og mye praksis for å få instrumentet opp å gå. I tillegg er det en klar tidsramme. Hvis situasjonen blir langvarig vil studentene bli svært påvirket av dette, forteller han.

Hvordan jobber dere konkret med direksjon over nett?

– Vi setter oss ned og snakker oss gjennom et partitur. Det å dirigere er veldig fysisk og faget er lettest å kommunisere gjennom et orkester, men dette er det beste vi kan få til, forteller Gullberg Jensen.

Til tross for åpenbare utfordringer, mener dirigenten at studentene vil nyte godt av å fordype seg i komponistens verk og bruke tiden på forberedelser.

– Den biten av faget som går ut på å dechiffrere et partitur, altså analysere, finne essensen og mentalt forutse hva som kan bli et problem, hva man kan forvente og hva som skal forberedes – den biten er viktig, og den biten blir veldig styrket nå. I en normal situasjon blir studenten ofte sittende litt alene i forberedelsesperioden, noe som ofte fører til at vedkommende ikke blir godt nok forberedt. Men nå er vi i en prosess der studentene kan bruke mer tid på å forberede alle disse tingene.

Du er positiv til fremtiden?

Både ja og nei. Dersom strategien til Norge AS ikke blir endret, får vi ikke gjennomført konserter med publikum i salen før i 2022. Men jeg er trygg på at folket vil stille krav til politikerne om å lette på tiltakene på en bærekraftig måte, slik de har gjort i Sverige. Det trenger ikke ta lang tid før vi møtes igjen, i alle fall ikke i små samlinger. Jeg er sikker på at studentene vil komme inn døra med fornyet selvtillit. Den delen av jobben som skjer før du står på podiet er tross alt den største delen av jobben.

Talent i Dirigentforum, Guro Haugli, var en av de påmeldte deltakerne. Hun forteller at det var etterlengtet å få litt “input” og ikke minst treffe andre dirigenter som befinner seg i samme situasjon. 

– Det var godt å føle på et samhold igjen, og det var inspirerende å høre Eivind og Sascha snakke seg imellom. Det kan være utfordrende å holde motivasjonen oppe på egenhånd i disse tider, men webinaret sparket oss litt i gang. De snakket mye om å bruke tiden godt – det tar jeg med meg videre. Nå er det rom for å gjøre research, lese, tenke og reflektere. Og jeg har opparbeidet en masse spørsmål til neste gang. 

29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers

WOYS er et program for unge sangere, som nylig har fullført sin operautdannelse og som står på terskelen til et profesjonelt liv.

(WOYS) - The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers