Talent Norge inn i Frikar X

21.09.2017 / Talentprogrammet FRIKAR X er et tilbud til nyutdannede, norske bevegelseskunstnere på nasjonalt toppnivå med internasjonale ambisjoner. Nå er de første talentene plukket ut til programmet som legger ut på sin første turné allerede i september.

Kompaniet FRIKAR ble stiftet av Hallgrim Hansegård i 2006 og er Norges ledende, profesjonelle dansekompani for moderne norsk tradisjonsdans. Kompaniet har turnert 32 land, vunnet flere internasjonale priser og mottatt solide kritikker i internasjonale tidsskrift som The Herald, Westdeutcher Rundfunk og National Geographic. 14. september tildeles Hansegård Anders Jahres Kulturpris for sin innsats for norsk tradisjonsdans.

Turnerer i treningsparker
Hansegård har lenge sett et behov for å styrke satsingen på talenter innen fri bevegelseskunst. Etterspørselen etter sterke kunstneriske identiteter øker nasjonalt så vel som internasjonalt. De utvalgte talentene i det nyetablerte FRIKAR X går en spennende tid i møte og legger ut på sin første turné allerede i september.

– Deltakerne i programmet er svært motiverte og har allerede hatt sine første treningsøkter, sier Hansegård. – De vil få profesjonell erfaring på toppnivå gjennom arbeid med tre egne produksjoner og et eget utviklingsprogram. Den første produksjonen – SLEPP – har førpremiere i september og skal turnere i utendørs treningsparker i Oppland med en blanding av samtidsdans og parkour, sier Hansegård.

Talentene i FRIKAR X er: Trine Lise Danielsen Moe (21, Rælingen), Ornilia Percia Fernando Ubisse (28, Mosambik), Mikael Rønne (30, Tromsø), Stian Bergdølmo (24, Sørumsand), Anita Vika Langødegård (25 år, Øystre Slidre), Sigyn Åsa Sætreng (19 år, Hammerfest), Anna Louise Amundsen (17, Skedsmokorset), Michael Aspli (21 år, Orkanger), Isabel Ingvoldstad (17, Fredrikstad) og Håkon Håvelsrud Odden (17, Fagernes).

Bevegelseskunst på tvers av sjangre
– Vi er glade for at vi kan bidra til å sikre utviklingsmuligheter for talenter innen dette feltet, sier daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad. – FRIKAR X vil bygge videre på den solide plattformen som er skapt av Hallgrim Hansegård og FRIKAR. Vi gleder oss til å følge satsingen og er sikker på at flere talentfulle unge utøvere vil se mulighetene til å etablere en karriere som profesjonell utøver i skjæringspunktet mellom samtidsdans, akrobatikk og tradisjonsdans.

– Sparebankstiftelsen DNB har de siste årene bidratt til mye danseglede på alle nivåer, sier gavesjef i Sparebankstiftelsen DNB Sissel Karlsen – Støtte til Frikar X er vårt bidrag til profesjonalisering og utvikling, og til å kaste lys på den moderne norske tradisjonsdansen. Vi ser for oss at de unge talentene vil stimulere til stor danseglede, ikke minst gjennom høstens inspirasjonsturné på 38 ungdomsskoler i Oppland.

Om FRIKAR X
Talent Norge investerer 3 millioner kroner over tre år til FRIKAR X for utvikling av talenter innen fri scenekunst/ bevegelseskunst. I tillegg har programmet mottatt bidrag fra Sparebankstiftelsen DNB på 3,8 millioner kroner over tre år og 200 000 fra Eckbos legat. Prosjektet har også støtte fra en rekke andre offentlige aktører. Den totale rammen er over 9,2 millioner over tre år. Det skal tas inn minimum 10 talenter i FRIKAR X i avtaleperioden. Talentene skal delta på treningssamlinger, mesterklasser mm og produsere tre verk hvorav to skal på turné.