Talent Norge presenterer Sandra Mujinga i SOLO OSLO-serien sammen med MUNCH og Canica

16.05.2023 / Sandra Mujinga er først ut i programmet, når Talent Norge sammen med MUNCH og Canica sparker i gang sin nye satsing på lokale samtidskunstnere i SOLO OSLO-serien.

BILDE: Kunstner Sandra Mujinga (t.v) og Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge. Foto: Marius Lystad 

I SOLO OSLO får samtidskunstnere og formidlere basert i Oslo mulighet til å utvikle sin praksis. Sandra Mujinga (f. 1989) – en av Norges mest banebrytende unge samtidskunstnere – og formidler Zeenat Amiri (f. 1988) undersøker begge spørsmål knyttet tilhørighet og fremmedfølelse i arbeidet sitt.

I dagens digitale kultur, der livene våre spores og dokumenteres i detalj, kan det være vanskelig å gjemme seg bort. Samtidig byr internett på uendelige muligheter for omskaping og manipulasjon; til å skjule seg bak avatarer eller klone seg selv på sosiale medier.

Dette er bakteppet for Sandra Mujingas soloutstilling på MUNCH.I et av museets mest spektakulære rom, med hele åtte meter under taket, vil en rekke monsterlignende skulpturer projisere levende bilder av en avatarfigur på delvis gjennomsiktige glassvegger. Publikums skygger blander seg med figurens, som er inspirert av tegneseriehelter, science fiction og det kunstneren selv kaller «spekulative dyphavsskapninger». Figuren kan beskrives som «post-human»; den er verken dyr eller menneske, ekte eller oppfunnet, men veksler mellom disse tilstandene. Installasjonen er badet i Mujingas karakteristiske grønne lys og har et subtilt lydspor av synth og strengeinstrumentersom skaper en fremmedgjørende, nesten utenomjordisk stemning i utstillingssalene.

I sitt tilhørende formidlingsprosjekt løfter Zeenat Amiri (f. 1988) frem en alternativ betrakterrolle i museet som ikke handler om hva du kan, men det du erfarer. I formidlingsprosjektet viser Amiri (f. 1988) at samtidskunst er noe du kan oppleve og forstå på egne premisser. Her kan du høre lydfilene Amiri har produsert som en del av sitt formidlingsprosjekt

SOLO OSLO Skal løfte frem den lokale kunstscenen med unge kunstnere og formidlere. Det er planlagt fem soloutstillinger i perioden 2022-2026. Utstillingen åpner for publikum lørdag 22. januar og er et samarbeid mellom Talent Norge, MUNCH og Canica. 

- SOLO OSLO er en unik mulighet for samtidskunsten og formidlingen av denne, og vi gleder oss stort til at utstillingsserien nå kommer i gang. Sandra Mujingas kunst og Zeenat Amiris formidlingsevne er svært spennende, og vi har stor tro på at SOLO OSLO blir et helt sentralt steg i karrieren og en internasjonal mulighet for deltakende kunstnere og formidlere. Våre satsinger kjennetegnes av at vi samarbeider med toneangivende miljøer og institusjoner samt svært kompetente private bidragsytere. Det stiller store krav til alle parter for å utvikle topptalenter og Talent Norge er derfor svært glade for samarbeidet med MUNCH og Canica, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

- Ung samtidskunst er en stor satsning på nye MUNCH. Gjennom å presentere unge kunstnere og ny formidlingsmetodikk skal vi være aktuelle og attraktive for nye publikumsgrupper. MUNCH ønsker å fremme unge norske kunstnerne og formidlerne og med tett oppfølging fra MUNCHs fagpersonale. Stabilitet og langsiktighet er viktig når man jobber med talentutvikling, og på denne satsningen er vi stolte og glade over å ha med oss to solide aktører som Talent Norge og Canica AS. Det er avgjørende for MUNCH å skape inntekter og aktivitet gjennom samarbeid med offentlig og private aktører, og vi er derfor svært glade over og endelig kunne sparke i gang denne utstillingsserien, sier direktør ved MUNCH, Stein Olav Henrichsen.

- Sandra Mujinga er blant de mest spennende samtidskunstnere vi har i landet. Kunsten hennes er litt som de science fiction forfatterne hun lar seg inspirere av: installasjonene hennes forestiller seg nye verdener, skaper alternative scenarioer og bearbeider eksisterende materiale på innovative måter for å skape utenomjordiske vesener. Likevel er det noe som treffer oss som mennesker på et følelsesmessig plan. Mujinga skaper sanselige opplevelser som gir rom for refleksjon og nytenkning rundt store temaer som livet, døden, tid, synlighet og menneskers relasjon med andre skapninger og hverandre, sier kurator for utstillingen, Tominga O’Donnell.

- Dette er jeg så stolt av, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal. SOLO OSLO er en av største satsingene til MUNCH, og ikke minst er Sandra Mujinga en fantastisk kunstner. Vi trenger unge kunstnere som utfordrer de etablerte kunstmiljøene og institusjonene. Som åpner opp for nye uttrykk, nye historier. Da må vi sørge for at våre viktigste plattformer har rom for nettopp de kunstnerne. Det handler også om å ta på alvor hvordan det oppleves for forskjellige folk å gå inn i på et sted som MUNCH, og at for noen oppleves det helt fremmed. MUNCH og Zeenat Amiri sitt tilhørende formidlingsprosjekt går rett i kjernen av dette, og viser vei. Det er så kult å se, sier byråden.

22. mai 2024

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min

ArtEx-deltager Mark Tholander utforsker hva som ligger i begrepene familie og fellesskap. I en eksperimenterende fase av kunstnerskapet får han råd fra mentorene Haeju Kim og Ed Atkins.

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min

Underskog

Underskogen, en ny satsning på Kunstnernes Hus, tar. sikte på å eksponere allmenheten for unge kunstnerskap og skape flere møteplasser mellom kunst og publikum.

Underskog

Skulpturpunkt: Ekebergparken

Prosjektet Skulpturpunkt: Ekebergparken har som ambisjon å styrke og løfte frem nye og unge kunstnere innenfor det tredimensjonale kunstfeltet.

Skulpturpunkt: Ekebergparken