Talent Norge satser på dirigenttalenter

16.05.2023 / Satsingen er et omfattende løft med et langsiktig perspektiv.

- Dirigenten har en nøkkelrolle i alle orkestre, kor og korps. For at hele vårt musikalske økosystem skal virke – fra nybegynner til profesjonell – er vi avhengige av tilgang på kompetente og motiverte dirigenter til alle typer ensembler og i hele landet, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge. Vi er derfor veldig glade for kunne gå inn i et utviklingsprogram for morgendagens dirigenter. Denne satsingen vil være med å bidra til et rikt musikkliv i hele landet og at flere norske dirigenter kan hevde seg på et høyt internasjonalt nivå, sier Mediaas Jørstad.

Satsingene svarer på et behov om å få flere norske dirigenter, både innen det frivillige musikklivet, og på det høyeste nivået.

- Vi har mål om å mobilisere til en nasjonal dugnad for å løfte Norge som dirigentnasjon. Å bygge dirigentkultur, holdninger og miljø krever kontinuitet. På sikt håper vi at dette resulterer at det vil utvikles flere store dirigentkarrierer i Norge, sier Anders Bjørnsen i Sparebankstiftelsen DNB.

Dirigentsatsingen er skissert som en tiårig satsing og er et samarbeid mellom Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.

Løfte toppen og inspirere bredden
I satsingen inngår både et utviklingsprogram for topptalenter, og en breddesatsing som skal inspirere og løfte frem de yngste dirigentspirene. Breddeprogrammet er innrettet mot unge musikere i kulturskoler og ensembler rundt om landet. Toppsatsingen er innrettet mot særskilt talentfulle dirigenter som ønsker å satse på en profesjonell karriere og skreddersys med eget øvingsprogram, mentor og mesterklasser.

Satsingene er initiert av Dextra Musica, og Sparebankstiftelsen DNB, i samarbeid med Talent Norge. Programmet er utarbeidet i samarbeid med Barratt Due musikkinstitutt, Norges Musikkorps Forbund, De Unges Orkesterforbund, Ung i Kor og lanseringsprogrammet Opptakt og gjøres i samarbeid med Norges musikkhøgskole, Universitetet i Stavanger og ledende profesjonelle ensembler og orkestre i hele landet.

Les mer om Dirigentsatsingen her og Talent Norge Junior: Unge dirigenttalenter her.

Foto: Senter for Talentutvikling Barratt Due