Talent Norge styrker satsing mot yngre talenter

19.10.2017 / Talent Norges mandat er å utvikle talenter på høyt nivå, før og like etter endt utdanning, i samarbeid med private bidragsytere. Gjennom pilotprosjektet Talent Norge Junior skal det bygges broer mellom toppsatsingene i Talent Norge og talentutvikling i en tidlig fase.

– Basert på prinsippene for talentutvikling som ligger til grunn for våre toppsatsinger gjennomfører vi nå et pilotprogram for talenter og pedagoger som i dag ligger utenfor vårt virkeområde, sier daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad. – Flere av våre toppsatsinger jobber systematisk med å bygge broer mellom de ulike nivåene i arbeidet med å utvikle unge talenter. Dette gir svært gode resultater. Gjennom Talent Norge Junior ønsker vi å støtte opp om arbeidet med å bygge broer mellom nivåer. Samtidig vil vi bidra til at kompetanse om denne måten å jobbe på deles med flere og legge grunnlaget for en helthetlig, langsiktig og strategisk satsing på utvikling av talenter i kulturlivet, sier Maria Mediaas Jørstad.

Talent Norge ble i 2016 bevilget et tilskudd på 5 millioner kroner av overskuddet i NorskTipping til gjennomføring av pilotprosjektet som består av et knippe enkeltsatsinger fra ulike steder i landet.

– Vi ønsker å motivere og styrke de lokale miljøene gjennom å gi tilgang til pedagoger, mentorer og topptalenter. Gjennom nettverksbygging, seminarer og samlinger kan det dras veksler på kompetansen som utvikles i våre toppsatsinger, sier Maria.

De første satsingene i pilotprogrammet er Papillon – Valdres solistakademi, knyttet til Valdres Sommerakademi og et program for unge sangere knyttet til Det Norske Jentekor.

– Dette er to interessante satsinger som har en tett og systematisk oppfølging av unge talenter, sier Maria. – Valdres Sommerakademi er Nord-Europas største møteplass for barn og ungdom innen klassisk musikktradisjon. Det Norske Jentekor er inne i en sterk utvikling og har i de senere årene blitt invitert til samarbeid med en rekke anerkjente ensembler, institusjoner og festivaler. Begge satsingene er spennende bidrag til arbeidet med talentutvikling. Styrkingen av Det Norske Jentekor vil stimulere til nivåheving av barne- og ungdomskor i Norge, gjennom Papillon vil arbeidet med unge solister innen klassisk musikk bli løftet.

Med innlemmelsen i Talent Norge Junior vil Det Norske Jentekor blant annet etablere Det Norske Jentekors sommerskole, som i tillegg til å ha deltagere fra koret vil være åpent for søkere fra hele landet i alderen 12 til 18 år. Koret fyller 70 år i 2017 og feirer med en stor jubileumskonsert i Universitetets Aula 24. oktober.

Les mer om samarbeidet mellom Talent Norge og Papillon her.
Les mer om samarbeidet mellom Talent Norge og Det norske jentekor her.