Talent Norges årsrapport: Over 380 millioner til talentutvikling på toppnivå

26.05.2021 / Talent Norge har siden starten i januar 2015 bidratt til etablering av talentsatsinger innen kultur til en verdi av over 380 millioner kroner. Satsingene representerer over 700 talentutviklings-plasser årlig og er fordelt på 51 aktive programmer over hele landet. Det viser Talent Norges sjette årsrapport, som fremlegges under Festspillene i Bergen denne uken.

- Talent Norge handler om eksepsjonelle talenter og fantastiske kunstopplevelser og det er en sann glede å få følge så mange talenters utvikling og faglige reiser, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge, og fortsetter: - Vi er også svært glade for å se at vi i koronaåret fikk flere private givere og at de fleste av våre eksisterende bidragsytere fortsatte eller økte sitt engasjement. Vi ser at satsningenes tilpasningsdyktighet og de privates engasjement har sikret kontinuitet i talentutviklingen til tross for den sosiale nedstengningen. Dette viser med stor tydelighet styrken i vår modell, sier Mediaas Jørstad.


Talent Norges sjette årsrapport viser at det ved utgangen av 2020 var utløst talentsatsninger til en samlet verdi av 381,2 millioner kroner siden 2015. Av disse kommer over 210,6 millioner kroner fra 52 private bidragsytere. Talent Norge hadde 51 aktive satsninger ved utgangen av 2020. De fleste strekker seg over to til tre år.

En helhetlig modell – like muligheter og samme sjanse

En sentral målsetning for Talent Norge er å bidra til like muligheter og at alle talenter skal få samme sjanse.

- Våre topptalenter er å se som solister i Nasjonalballetten og på de store konsertarenaene, de er dirigenter og solister for de store symfoniorkestrene nasjonalt og internasjonalt, og de spiller i de mest sette Netflix-seriene. Vi vil fortsette å legge til rette for at talentene kan nå sitt fulle potensial og er stolte av at vi i 2020 etablerte nye, gode modeller for å styrke den helhetlige satsningen på talentutvikling i Norge. Vi inngikk forpliktende samarbeid med sterke og regionalt forankrede private bidragsytere om å skape en helhetlig talentutvikling i to regioner; SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet i Nord-Norge og Sparebankstiftelsen Hedmark i Innlandet. Vår satsing på like muligheter i samarbeid med Norsk Tipping fortsatte gjennom hele året, med talentprogrammer på ulike felt, sier Mediaas Jørstad. - Kunst- og kulturfeltet har mye å jobbe med for å oppnå full likestilling og større grad av mangfold. Strukturer bygget opp over århundrer gir skjevfordeling. Sammen med engasjerte partnere er dette strukturer vi vil fortsette å arbeide aktivt for å endre.


Nøkkeltall Talent Norges årsrapport 2020

  • Ved utgangen av 2020 hadde Talent Norge utløst talentsatsninger til en samlet verdi av 381,2 millioner kroner. Av disse kommer 210,6 millioner kroner fra private bidragsytere.
  • 51 satsninger: Ved utgangen av 2020 hadde Talent Norge 51 aktive programmer fordelt over hele landet.
  • 52 bidragsytere: 52 private bidragsytere er knyttet til satsningene. Flere etablerte bidragsytere utvidet eller forlenget sitt engasjement, eller gikk inn i nye satsninger i 2020.