Talent Norges første årsrapport fremlagt: 11 satsninger – 400 talentplasser årlig

21.04.2016 / Talent Norge la i går frem selskapets første årsrapport. Den viser at Talent Norge har vedtatt 11 satsinger med forpliktelse om utdeling av til sammen 26,9 mill. kroner i sitt første driftsår. Satsingene innebærer støtte til etablering av rundt 400 talentplasser per år i tre år, og er knyttet til privat medfinansiering på til sammen 51,7 mill. kroner fra 15 ulike bidragsytere. Totalt har bevilgningen til Talent Norge utløst 78,6 mill. kroner til talentsatsinger i kulturlivet.

Les rapporten her: Årsrapport med årsberetning 2015

– Gjennom vårt første driftsår har vi vært i tett dialog med både kulturfeltet og private bidragsytere. Det er svært inspirerende å kunne konstatere at de 11 prosjektene vi har bidratt med støtte til totalt gir rundt 400 talentutviklingsplasser per år, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

De fleste av satsingene er treårige, noe som innebærer at det samlet sett dreier seg om en finansiering som sikrer etableringen av rundt 1200 talentplasser. Mediaas Jørstad understreker at talentplassene ikke er synonymt med antall utøvere, og at talentplassene er av forskjellig karakter. I tillegg rekrutterer de 11 satsningene ulikt.

– Det skal bli svært spennende å følge alle de talentene som gjennom disse satsingene får et ekstra løft inn mot en profesjonell karriere. Noen av satsingene rekrutterer talentene over flere år, andre årlig. Vi tror at vi gjennom å løfte noen få også løfter de mange, sier Mediaas Jørstad.

Erfaringsutveksling og kompetanseoverføring
Overordnet mål for Talent Norge er gjennom talentsatsingene å bidra til bedre utvikling av kunstnerisk talent, rikere kulturliv og høyere kunstnerisk anerkjennelse. Offentlig investering skal utløse privat investering. Talent Norge har som strategisk visjon å la fremragende, kunstneriske talenter realisere sitt maksimale potensial, i samarbeid med private aktører. Et viktig steg på veien er å skape møteplasser mellom kulturlivet og det private, og i går avviklet Talent Norge sitt første faglige seminar, hvor tema var offentlig-privat samarbeid. Talent Norge ser frem til flere slike samlinger med ulike temaer.

– I vårt første driftsår har vi erfart at mange aktører i kulturlivet uttrykker et ønske om tilgang på kunnskap og erfaring om samarbeid med private bidragsytere, sier Maria Mediaas Jørstad. Hun ser også et behov for kompetanseoverføring og erfaringsutveksling om talentutvikling: – Det er avgjørende for Talent Norge at vi blir en aktør som bransjen ser behovet for. Vi skal jobbe på tvers av mange sjangre og ønsker i det videre arbeidet å bidra til utveksling av erfaring og kompetanse på talentutvikling mellom de ulike kunstartene, i nært samarbeid med private bidragsytere.

På bilde:
Panelsamtale om offentlig-privat samarbeid i kulturlivet på Sentralen i Oslo 20. april, med:

Erling Johansen, daglig leder i 1B1
Ingrid Lorentzen, Ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett
Pål Sprakehaug, markedsdirektør i Nordea
Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter og leder av Kulturrådet
Ole Jacob Bull, daglig leder i Bergesenstiftelsen

Foto: Talent Norge/ Sigrun Agøy Engum