Tango og Vivaldi i Tromsø Domkirke med unge strykertalenter

16.05.2023 / Det var ingen typisk kirkekonsert Tromsøværingene fikk servert i Tromsø Domkirke 27. mai. Med et ensemble bestående av både kulturskoleelever og verdenskjente musikere, og med en aldersforskjell på rundt 50 år, ble det en spesiell opplevelse.

Konserten var et resultat av fem helgesamlinger med øving, og det samspillet og spillegleden publikum ble vitne til tydet på at det hadde vært en unik reise, både for de unge og de erfarne musikerne.

Orkesterprosjektet er satt i gang av Senter for talentutvikling Barratt Due (SFTBD) med støtte fra Dextra Musica, og er en del av en regional talentsatsning der målet er at talenter under 19 år skal få et fullverdig talenttilbud på høyde med det beste internasjonalt der de bor. Senteret fokuserer sin innsats i regionene Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand, i tillegg til Oslo.

Et helt annet nivå
- I starten var det veldig skummelt at det skulle komme så mange flinke musikere hit å spille med oss, men siden da har det bare vært kjempeartig. Thora Reigstad spiller bratsj på kulturskolen og fordypningsprogrammet Unge Musikere ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Strykermiljøet i Tromsø er ikke så stort, så det å kunne få besøk av profesjonelle musikere og jobbe sammen på denne måten er et veldig godt tilbud, sier hun. – Det blir et helt annet nivå enn det vi er vant med.

Etter fem helgesamlinger på kulturskolen i Tromsø er det god stemning og mye latter under øvingene. Bratsjistene Tora Reigstad og Andres synes det er gøy å spille sammen.

En av hennes mentorer i prosjektet har vært Andres Maurette O’Brien, Dextra-musiker og vikarierende bratsjist i OFO. - For oss er det en inspirasjon å komme hit. Jeg blir veldig glad hver gang jeg kommer for å spille med deg fordi jeg hører at du blir bedre og bedre for hver gang, sier han.

Tango og klassisk musikk
Prøvene til konserten har foregått i lokalene til kulturskolen i Tromsø og Musikkonservatoriet ved UiT, som er samarbeidspartnere i prosjektet. De profesjonelle musikerne som har vært med er Knut Erik Sundquist på kontrabass, Torun Sæter Stavseng på cello og Sergej Osadchuk på cembalo. Konserten har fått navnet «8 Årstider: Vivaldi & Piazzolla» og smelter sammen de 4 årstidene til hver av komponistene til en annerledes miks av tango og klassisk musikk. I spissen for orkesteret står fiolinistene Ingerine Dahl og Atle Sponberg.

- Det er utrolig gøy å kunne være med å bygge opp nivået rundt omkring i distriktene. For de som allerede er på et høyt nivå er kanskje alternativet Oslo eller de større byene, men det er ikke et alternativ for alle, sier Ingerine. Dimitri Osadchuk som er en av solistene og elev på kulturskolen kjenner seg igjen: - Det er ikke alle som har mulighet til å reise langt avgårde annenhver uke, så å kunne få spille på dette nivået her vi bor er utrolig bra.

Om Senter for talentutvikling Barratt Due
Senter for Talentutvikling Barratt Due har som formål å bidra til å bygge og styrke miljøer rundt barn og unge med spesielle forutsetninger og motivasjon for å arbeide med musikk (talenter). Et sentralt mål er å bidra til at flere musikere som utdannes i Norge blir internasjonalt konkurransedyktige i et stadig mer globalisert marked. Visjonen er å etablere et høyere antall spesialiserte talentutviklingsplasser innen klassisk musikk i alle regioner.

Les mer om talentprogrammet her.

Foto: Senter for talentutvikling Barratt Due/Audun Berdal