Tidligmusikktalenter innlemmes i Talent Norge

29.01.2018 / I dag åpner Ungdommens Barokkorkester tidligmusikkfestivalen Barokkfest i Trondheim. Samtidig lanseres et eget talentprogram for tidligmusikere som har en internasjonal karriere for øyet.

Les mer om samarbeidet mellom Talent Norge og Ungdommens Barokkorkester.

– Vi er svært glade for å få bidra til å løfte talenter som vil satse på tidligmusikk, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge. – Talentprogrammet til Ungdommens Barokkorkester er det eneste i sitt slag i Norge, fordi det gir yngre musikere mulighet til å få orkesterfaring på høyt nivå i en tidlig fase. Programmet vil bidra til en sårt tiltrengt rekruttering av talenter innenfor dette feltet.

Ungdommens Barokkorkester er et norsk og nordisk tiltak som har blitt bygd opp over de tre siste årene, initiert og drevet av Senter for tidligmusikk. Orkesteret ble etablert som en forsøksordning i 2015, og har på kort tid fått en sentral posisjon for rekruttering til tidligmusikkfeltet med noen av verdens aller fremste solister og dirigenter som mentorer og kunstneriske ledere.

Rekruttering og internasjonalisering
Senteret samarbeider med flere europeiske institusjoner og orkestre. Blant annet har European Union Baroque Orchestra tatt kontakt med ønske om større rekruttering fra Norge.

– Vi er utrolig glade for støtten fra Talent Norge. Det gjør at vi nå virkelig kan profesjonalisere arbeidet, vi kan løfte det og vi kan legge enda bedre til rette for internasjonalisering av karrierene til de som deltar, sier Erik Høsøien, prosjektleder for Ungdommens Barokkorkester. – Nå åpner vi et nytt solistprogram, for å løfte frem de aller ypperste talentene. Samtidig får vi muligheten til å jobbe langsiktig. Så langt har Ungdommens Barokkorkester vært en samling som har funnet sted én gang i året. Nå vil vi følge opp talentene gjennom hele året.

Talentprogrammet omfatter en serie med målrettede tiltak mot de viktigste instrumentgruppene i et klassisk barokkorkesteroppsett, og består både av kompetanse- og talentutviklende tiltak samt av internasjonalisering av karrierer. Hovedsamlingen for de unge tidligmusikerne holdes samtidig som Barokkfest tidligmusikkfestival blir arrangert, og konserter i regi av programmet inngår i festivalens program. Målet for programmet til Ungdommens Barokkorkester er å videreutvikle allerede sterke unge klassiske musikere, slik at de kan spesialisere seg på særlig høyt internasjonalt nivå innen tidligmusikk.

Barokkfest tidligmusikkfestival arrangeres i Trondheim 29.1.-4.2.: barokkfest.no
Om Senter for tidligmusikk: tidligmusikksenteret.no/