Unge musikere kjemper om jazztittel

16.05.2023 / Åtte av landets mest lovende, unge jazzband er plukket ut til årets Jazzintro, og denne våren og sommeren spiller de om finaleplass og tittelen Årets unge jazzmusikere 2018.

Jazzintro arrangeres i år for ellevte gang, og er en svært viktig visningsarena for unge, profesjonelle jazzmusikere. I år har Norsk jazzforum, som står bak Jazzintro, inngått et samarbeid med Talent Norge som bidrar med kr 200 000 til oppfølging og lansering av vinnerbandet.

- Dette samarbeidet løfter hele prosjektet til et nytt nivå, og gir oss en langt bedre mulighet til å skreddersy lanseringen av Årets unge jazzmusikere 2018, og å videreutvikle oppfølgingen av bandet som går til topps, sier prosjektansvarlig, Aleksander Haugen. 

- Gleder oss til fortsettelsen
Fra en stor søknadsbunke har en fagjury plukket ut åtte band til årets Jazzintro. To og to band spiller delfinaler på noen av landets største jazzfestivaler, og fire av disse går videre til den store finalen på Moldejazz i juli. Haugen forteller at Jazzintro allerede er godt i gang: - Vi opplever at det er svært høyt nivå på unge jazzmusikere i dag, og gleder oss til fortsettelsen, sier han. Bandet Relling kvalifiserte seg til finaleplass under Vossa Jazz i mars, og kvintetten Billy Meier ble finaleklar under Maijazz i Stavanger. De to siste finaleplassene avgjøres under Nattjazz i Bergen 30. mai og på Kongsberg Jazzfestival 5. juli.

Jazzintro viktig for talentutvikling
Jazzintro har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. - Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, forteller juryleder og fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen, og nevner musikere som Mathias Eick, Stian Westerhus, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country, Urban Connection og Megalodon Collective.

Tittel og stipend
Bandet som til slutt kåret til Årets unge jazzmusikere 2018vil få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum, støtet av Talent Norge, samt Gramo-stipend på 150 000 kroner. Fagjuryen for Jazzintro 2018 består av bassist og Spellemann-nominerte Ellen Andrea Wang, saksofonistene Mette Rasmussen og Kjetil Møster samt pianist og Buddy-prisvinner fra 2013, Jan Gunnar Hoff.

Foto: VladimiR/Maijazz

Les mer om talentprogrammet her.