Unge talenter satser på tidligmusikk

18.09.2018 / Den helårlige talentsatsningen til Ungdommens Barokkorkester - Nordic Baroque Orchestra er kommet godt i gang. Norge har nå fått et langsiktig program for dyrking av unge musikere på tidligmusikkfeltet.

Hvis vi kunne satt oss i en tidsmaskin, dratt tilbake til slutten av 1600-tallet, til Solkongens overdådige hoff i Paris og hørt hoffkomponistenes musikk urframført - hvordan ville den ha hørtes ut?

Tidligmusikk er det norske navnet på det som på engelsk av og til omtales gjennom forkortelsen HIP - Historically Informed Performance. I tidligmusikken sikter man mot å bruke historiske instrumenter og kunnskapen vi etterhvert erverver oss om hvordan musikk historisk har blitt framført, til å spille klassisk musikk på nye måter, med teknikker og idealer som kanskje skiller seg fra vår tids. Tidligmusikk er den delen av dagens klassiske musikkverden som vokser og utvikler seg mest. Ikke minst utgjør tidligmusikk en stor og voksende del av konsert- og platemarkedet internasjonalt. Særlig gjelder dette barokkmusikk.

Ungdommens Barokkorkester - Nordic Baroque Orchestra er Norges eneste høyprofilprogram for utvikling av talenter på tidligmusikkområdet. Den eldste og mest etablerte komponenten av programmet er en årlig orkestersamling. Denne har de siste årene blitt gjennomført hver vinter i Trondheim, under tidligmusikkfestivalen Barokkfest.

- Takket være støtte fra blant andre Talent Norge, Dextra Musica og Norges Kulturråd, ble programmet utvidet i 2018. Fra og med i år arrangeres tre parallelle delprogrammer rettet mot unge musikere på feltet: En årlig orkestersamling, en solistkonkurranse for sangere, og et helårlig talentutviklingsprogram for instrumentalister. Målet er å utvikle talenter som vil kunne hevde seg internasjonalt, ved å gi dem erfaring, eksponering, nettverk og utfordringer som gjør at de kan bli del av et sterkt og internasjonalt anerkjent tidligmusikkmiljø i Norge og Norden, sier Erik Skanke Høsøien, koordinator for Ungdommens Barokkorkester.

Ungdommens Barokkorkesters helårlige talentprogram er rettet både mot musikere mellom 15 og 25 år. Både de som allerede spiller barokkinstrumenter, og de som spiller moderne, men som ønsker å utvikle seg som barokkmusikere, er velkomne til å søke. Først og fremst retter programmet seg mot fiolinister, men det tilbys også plasser til enkelte andre relevante instrumentgrupper ved leilighet, og søkere tas opp fortløpende hvis de holder det nødvendige nivået. De som får plass i programmet skal i løpet av tre år få individuell opplæring i de områdene som det internasjonalt er forventet at musikere på dette feltet bør beherske, med et pensum i fransk, tysk og italiensk barokkmusikk.

I løpet av våren 2018 har programmet godkjent sine seks første deltakere. Første samling ble gjennomført i Oslo 26.-27. mai. Her fikk deltakerne undervisning med kunstnerisk leder for programmet, barokkfiolinist Sophie Iwamura. Iwamura har bakgrunn fra ulike franske orkestre og utdanningsinstitusjoner. For tiden er hun bosatt i Paris, men hentes opp til Norge for å kunne undervise deltakerne i programmet.

Ungdommens Barokkorkesters talentprogram arrangeres med Stiftelsen Senter for tidligmusikk i samarbeid med barokkorkesteret Orkester Nord.

Les mer om talentprogrammet her.

På bildet: Christine Oseland, Sophie Iwamura og Tove Bagge.
Foto: Senter for tidligmusikk