Vårens Nye stemmer-talenter – og mulighet for å søke prosjektstøtte
29.01.2018 / Fem forfattere er valgt til talentutviklingsprogrammet Nye stemmer, som fokuserer på den internasjonale dimensjonen av forfatteryrket – på veien mot Bokmessen i Frankfurt 2019. En annen nyhet fra NORLA er muligheten norske kunst- og kulturaktører har til å søke om prosjektstøtte for å delta i kulturprogrammet i forbindelse med Bokmessen.
– Vi er veldig glade for å kunne ønske fem talentfulle forfattere inn i Nye stemmer-programmet vårt, sier Dina Roll-Hansen, seniorrådgiver i NORLA og prosjektleder for Nye Stemmer-programmet.
Programmet er et samarbeid mellom NORLA, Talent Norge og Den norske Forleggerforening. De nye deltagerne er:
- Lotta Elstad – se presentasjon på Flamme forlag her
- Lars Petter Sveen – se presentasjon på Aschehoug forlag her
- Øystein Morten – se presentasjon på Spartacus her og Vigmostad&Bjørke her
- Heidi Sævareid – se presentasjon på Gyldendal Norsk Forlag her
- Gudrun Skretting – se presentasjon på Aschehoug forlag her
Internasjonalt fokus
I 2019 skal Norge være gjesteland under verdens største bokmesse: Bokmessen i Frankfurt. På veien frem mot Frankfurt 2019 og videre, er det å bringe frem nye, litterære stemmer et viktig langsiktig mål. Nye stemmer gir rom for å synliggjøre deler av den rike litterære underskogen som finnes i Norge. Programmet har derfor fokus på det internasjonale perspektivet ved forfattervirksomhet.
– Møter med utenlandsk bransje og publikum bidrar til bevisstgjøring og nye perspektiver på eget forfatterskap. Vi i NORLA legger også opp til at programmet kan bidra til nye internasjonale muligheter og gjøre deltakerne bedre rustet til å formidle sine bøker internasjonalt i et langsiktig perspektiv, sier Roll-Hansen.
I løpet av våren får de fem deltagerne tilbud om kurs og opplæring i Oslo, og mulighet til å prøve seg i praksis på festivaler og bokmesser. De får tilrettelagte individuelle program og skal møte oversettere, forleggere og publikum i blant annet Leipzig, London, Lviv (Ukraina), Cluj (Romania) og under Norsk litteraturfestival på Lillehammer. Noen av deltakerne skal også presentere seg for tyskspråklige forleggere som besøker Oslo i regi av NORLA.
– Vårt perspektiv på talentutvikling ligger i å gi internasjonal erfaring gjennom reiser, styrking av nettverk og bevisstgjøring av de utadrettede sidene ved forfattervirket. Her er NORLAs nettverk av kontakter nyttig for å kunne gi forfatterne innblikk i oversetteres arbeid, presentasjonsteknikk, kunnskap om internasjonale bokmarkeder, samt la deltagerne møte lesere i andre land, sier Roll-Hansen.
Hvert semester frem mot 2019 får fem til seks forfattere tilbud om å delta. Se all informasjon om Nye stemmer-programmet og tidligere deltakere her.
Lyser ut prosjektstøtte til deltakelse i Frankfurt-prosjektets kulturprogram
Frankfurt-prosjektet er en enestående satsing for norsk litteratur, men gir også en unik mulighet til å profilere bredden i norsk kunst- og kulturliv gjennom et omfattende kulturprogram. Nå oppfordres derfor norske kunst- og kulturaktører å søke NORLA om prosjektstøtte til deltakelse i kulturprogrammet i Frankfurt 2019. Prosjektene som søker må ha tysk forankring. Les mer her om prosjektstøtten her.
All informasjon om Frankfurt 2109 er samlet her.
Foto (fra venstre, med klokken): Øystein Morten (privat), Lotta Elstad © Oda Berby, Heidi Sævareid © Ingrid Poppe, Gudrun Skretting © Niklas Lello og Lars Petter Sveen © Tine Poppe.