Valdres Sommerballett som opptrapping til konkurranse i Hellas

16.05.2023 / Strålende resultater for talentene fra Valdres Sommerballett og Den Norske Ballettskole & Akademi som deltok i ballettkonkurransen «International Dance Competition - Hellas».

Valdres Sommerballett ble avholdt i slutten av juni med tett program og oppfølging. Flere av elevene fikk individuell innstudering og coaching av ballerina og ballettlegende Uliana Lopatkina, som er regnet som en av de aller beste ballerinaene i verden gjennom tidene. I tillegg fikk elevene moderne dansetrening av Kseni Zvereva, håndplukket av Lopatkina. Hun koreograferer for unge talentfulle prisvinnere i internasjonale konkurranser.

Daglig leder i Den Norske Ballettskole & Akademi, Irene Aarset Jansson, er svært fornøyd med årets sommerballett.

- Det var topp nivå og i tillegg til spissing med en-til-en tilnærming mellom talentene og pedagogene, forteller hun.

Under sommerballetten brukte 16 av talentene tid på å forberede seg til ballettkonkurransen «International Dance Competition - Hellas» i Athen, og resultatene i konkurransen ble derfor også veldig gode.

En av gjestene under Valdres Sommerballett var Aleksey Kniazkov, som er solist ved operaen i Kharkov i Ukraina. Han var dansepartner med flere av talentene under sommerballetten, og ble også med på ballettkonkurransen i Athen. Her fikk han førstepris og tittelen «Excellence». Sommerballett-talentene fikk flere førsteplasser, både i klassisk og neoklassisk kategori, for solist og ensemble. Danserne har dermed all grunn til å ta med seg selvtillit inn i dansehøsten.

Lydia Hatlø har kommet gjennom nåløyet i konkurranse med mange internasjonale søkere og fått jobb i ballettkompaniet ved operaen i Kharkov. Hun flytter dermed til Ukraina i disse dager for å starte karrieren som profesjonell ballettdanser. 

Talentene ved Den Norske Ballettskole & Akademi kommer allerede tilbake til Fagernes kulturhus med en miniturné 1. september, og 8. desember. Ballett- og danseforestillingene er i samarbeid med Kulturskolen i Nord-Aurdal og FRIKAR. For mer informasjon som forestillingen 1. september, se her. 

Neste års Valdres Sommerballett er allerede under planlegging i samarbeid med Valdres sommersymfoni – festival og kurs for unge musikere. Datoene blir 22. - 30. juni 2019. 

Les mer om talentsatsingen her. 

Foto: Stian Schioldborg