Vant Solistprisen i Sverige – og er tildelt Järnåkerstipend stipend

28.01.2018 / 2018 lover bra for cellist og ArtEx-talent Amalie Stalheim: Bare i januar har hun rukket å vinne den Kungl. Musikaliska akademiens konkurranse Solistpriset, og blitt tildelt årets Järnåkerstipend fra Saltöstiftelsen i Sverige på 75 000 kroner.

– Det var helt utrolig å vinne Solistpriset og jeg er selvfølgelig veldig glad, sier en gledesstrålende Stalheim.

I finalen spilte hun Elgars cellokonsert sammen med Gøteborg symfoniorkester, og fremføringen overbeviste juryen:

 Med en självklar scenisk närvaro och en övertygande mogen musikalisk tolkning i samspel med dirigent och orkester är Amalie Stalheim – i mycket hård konkurrens – en värdig Solistpristagare, skriver de i sin begrunnelse, og fortsetter:

– Hennes tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker.

Stalheim vant dermed 100 000 svenske kroner, får en trune arrangert av Musik i Syd og får være solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt fra 2018 er at vinneren også får en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester og en solistturne med Norrbottens kammarorkester. Dessuten blir hun Sveriges Radios P2-Artist de neste to sesongene.

Mottok stipend
I tillegg til seier i Solistpriset, har Stalehim også blitt tildelt Järnåkerstipend fra Saltöstiftelsen i Sverige denne måneden.

– Hvert år deles det ut to stipendier til to strykere, og i år var det en fiolinist og meg som fikk hvert vårt stipend på 75 000 kroner, forklarer Stalheim.

Stipendet blir tildelt etter prøvespill i november, og ble utdelt 5 januar.

– Det er en stor ære å motta dette stipendet, jeg er veldig glad for å være en av de to stipendiatene i år! Jeg har ikke bestemt hva jeg skal bruke pengene på enda, men jeg tror at noe kommer til å gå til kurs og mesterklasser med topplærere og musikere. En del kommer nok også å gå til innkjøp av noter, strenger og lignende, avslutter Stalheim.