Veien videre – først til Nord-Norge

13.06.2019 / I 2018 var Rebecka Lange og Ingvild Mæhle Skjøtskift blant de utvalgte som fikk være med i TILT Grow. Nå tar de med forestillingen «Det vi ikke ser» til Nord-Norge.

Første stopp er Harstad og Festspillene i juni, så BAREDANS i Bodø i september. Her håper de på fulle hus – i ordets rette forstand. For denne forestillingen kommer hjem til folk. Hjem til de rommene vi alle lever vår hverdag i; stuer, hager, cafeer og byrom. I «Det vi ikke ser» undersøker de fem kvinnelige utøverne hvilke tanker, følelser og erkjennelser som kommer til overflaten i det vi føler oss hjemme og finner øyeblikk av ro.

– Hver visning av «Det vi ikke ser» har vært unik og det har gitt meg masse å møte publikum på annen arena enn på en «vanlig» scene. Jeg har flere ganger blitt rørt av å se publikums reaksjoner - det er så sterkt! sier Ingvild.

– Det jeg liker med stykket er at utførelsen påvirkes og endres fra visningssted til visningssted. Som danser blir man påvirket og inspirert av publikum, og da stykket vises i ulike hjem blir fremførelsene alltid unike. Dette synes jeg er veldig spennende og gjør at stykket alltid er givende for meg som danser, sier Rebecka.

Rebecka sier videre at utviklingen av «Det vi ikke ser» har vært en viktig personlig prosess og har skapt forståelse for blant annet bruk av koreografiske verktøy. Gjennom det kunstneriske arbeidet med koreografen Erik Kaiel, fikk hun ny inspirasjon og lyst til å skape egne stykker. Gjennom TILT Grow har hun i tillegg lært mye om seg selv som dansekunstner og hvordan hun ønsker å jobbe videre innen feltet:

– Generelt føler jeg meg sterkere og bedre rustet til å takle arbeidshverdagen og finner stadig nye løsninger på hva det vil si å jobbe som danser i dag. Det jeg likte med TILT Grow var at det var så omfattende, og bidro til at jeg fikk et større nettverk for fremtidig arbeid, legger Rebecka til.

Ingvild er glad for at «Det vi ikke ser» lever sitt eget liv også utenfor TILT Grow. Når hun nå fortsetter reisen og spiller forestillingen videre, ser hun enda tydeligere verdien og nytten av arbeidet som ble utført i fjor:

– Selv om prosjektet er over for min del, er det mye mer å hente fra stykket vi utarbeidet i samarbeid med Erik. Selv trenger jeg noen ganger å stoppe opp og sette pris på hva jeg faktisk kan og har lært, i stedet for å alltid tenke framover og til neste mål. Nå sitter jeg igjen med en stor motivasjon for å arbeide videre og prøve ut koreografiske ideer.

Allerede nå er «Det vi ikke ser» booket til visninger i inn- og utland frem til 2020. Kanskje neste gang blir hjemme hos deg?

TILT Grow er et talentutviklingsprogram i regi av Panta Rei Danseteater, støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge. Programmet går over tre år og tilbyr profesjonelle dansekunstnere et kompetansehevende opplegg for å gjøre dem mer levedyktige i et felt som er i stadig endring. I tillegg skapes en ny danseforestilling.

Les mer om TILT Grow her.

Foto: Arne Hauge

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser