Vellykket Valdres Sommersymfoni med Papillon-deltakere

16.05.2023 / I strålende solskinn i Valdres' vakre natur var det i slutten av juni duket for Valdres Sommersymfoni. Det ble 11 dager med variert program, fullsatte konserter og fornøyde publikummere.

Både artister og publikummere kunne sole seg i glansen som oppstår når natur, sol og musikk møtes. Festivalens kunstneriske leder, Guro Kleven Hagen, bød på et program, som gjorde festivalen til en av de aller beste noensinne.

- Gjennom Talent Norges støtte har Valdres Sommersymfoni kunnet ta et større ansvar for de unge talentene som beveger seg i dette sjiktet, mellom ungt håpefullt talent og fremtidig festivalutøver og musiker. I tillegg til individuelt tilpasset oppfølging av de fremste pedagoger på kurset, får disse opptre side om side med nasjonalt og internasjonalt anerkjente artister. Det er en stor glede å se hvordan de unge blomstrer i disse møtene, sier daglig leder i Valdres Sommersymfoni, Mona Kleven.

Parallelt med festivalen arrangeres Nord-Europas største kurs for barn og unge. Alle Papillon-deltakerne får både oppleve festivalkonserter på øverste hylle, og selv delta på utvalgte festivalscener. Dette er til stor inspirasjon både for deltakere og publikum. På kurset deltok samtlige Papillon-deltakere i Beethovenorkesteret, under ledelse av Henning Kraggerud. De fremførte også Beethovens fiolinkonsert. 

Tine Thing Helseth og Det Norske Kammerorkester åpnet festivalen med en fantastisk konsert 22. juni, hvor Per Sundnes var konferansier. Papillon-fiolinistene Oda Holt Günther, Inga Våga Gaustad og Alva Holm fortsatte dagen etter med konserten «Arvestykker, gaver fra festivalen», hvor over 400 publikummere var tilstede.

«Arven komponistene aldri fikk høre» var en helt egen Papillon-konsert, som besto av verker av Fauré, Smetana og Beethoven, som komponistene aldri fikk fremført før de døde. Her spilte Papillon-fiolinistene Nhi Do Phuong og Jonna Simonsson, samt Klara Helena Borgqvist på obo.

Papillon-deltaker Ågot Sagbakken fikk gleden av å åpne konserten «Uten å glemme» i Heensåsen kyrkje den 29.juni med stykket «Tune» av Witold. Under samme konsert fremførte Papillon-deltakerne Schuberts «Salve Regina» med internasjonalt anerkjente sopran Ivi Karnezi.

Dette var kun et utvalg av konsertene Papillon-talentene deltok på, og alle hadde fulle og inspirerende dager med både festivaløvelser og kursaktivitet. Alle Papillon-deltakerne fikk individuell oppfølging, forelesninger og mesterklasser under kurset. I tillegg ble de gitt mye ansvar. Flere var blant annet gruppeledere i Beethovenorkesteret og alle hadde sentrale roller. 

Papillonprosjektet åpner nå for nye søkere for 2019. Nordiske talenter innen instrumentgruppene stryk, blås, slagverk, klaver eller harpe kan søke. Les mer om prosjektet og søknadsprosessen her. Søknadsfristen er 15.september!

Les mer om talentprogrammet her.

Foto: Tom Henning Bratlie