– Vi gjør et eksperiment der kamera skal fungere som øynene til publikum

01.12.2020 / Førstkommende fredag arrangerer TILT Grow en live-streamet dansevandring i og rundt Sentralen som en del av Showbox-festivalen. Vi har tatt en prat med kunstnerisk leder Anne Ekenes om veien mot forestillingen, viktigheten av eksperimenter og hvilke kvaliteter de ser etter når de tar opp nye TILT-talenter i desember.

Foto: Tilt Grow

–  Vi gjør alt vi kan for ikke å legge inn årene. Det verste som kan skje er at kulturlivet forsvinner fra folks liv, forteller kunstnerisk leder i TILT Grow Anne Ekenes.

Siden lockdown i mars har talentprogrammet gjennomført alle sine aktiviteter - tilpasset restriksjonene som til enhver tid gjelder. Til fredagens forestilling har talentene fra årets TILT Grow program skapt soloer i samarbeid med norske og internasjonale anerkjente koreografer, i tillegg til å ha teamet opp med scenograf Fang Kaehler Liu og lysdesigner Peter Albers for å skape et spennende – og publikumsvennlig – resultat.

– Vi aner ikke hva resultatet blir før vi står der på lørdag, men det er den type sjanser vi må ta. Istedenfor å fokusere på hva vi ikke kan gjøre, fokuserer vi på hva vi kan gjøre. Jeg hadde selv en koreografilærer som hevdet at hvis vi ikke legger restriksjoner på arbeidet som inngang til kreative løsninger, finner vi ingen gode koreografier. Har man hverken rammer eller restriksjoner, kan det fort bli utfordrende.

– Det er et demokratisk problem dersom vi som dansefelt ikke er med på løftet i en utfordrende tid. Vi må bidra så mye vi kan, forteller hun.


Hvordan har dere tilpasset dere det heldigitale formatet?

– Målet til Showbox er at publikum skal få følelsen av å være på festival – selv bak en skjerm. Til fredagens forestilling  gjør vi et eksperiment der kamera skal fungere som øynene til publikum. Vi skal gjøre det så nært som mulig. Vi har i tillegg sendt publikum en oppskrift på hvordan de best mulig skal tilnærme seg “festivalen” og føle at de er på vandring hele veien. Vi ønsker at det skal bli en god estetisk opplevelse selv mellom soloene, forteller hun.

– Det lønner seg ofte å tørre

TILT Grow er kjent for å tenke litt annerledes, for å være oppsøkende, bringe dansen ut blant lokalbefolkningen og fremføre den på på litt uvante steder. Det mener Ekenes har vært en klar fordel dette året.

– TILT Grow er ikke-institusjonelt, og det gjør det mulig å snu seg fort. Den langsiktige støtten fra Talent Norge og Sparebankstiftelsen gjør det mulig å tenke nytt innenfor de rammene vi har.



– Tilbakemeldingene vi har fått fra publikum viser at det har vært sårt trengt med en kunstnerisk pause og en sosial ramme. Kunst tilrettelegger for møter mellom mennesker, selv med disse strenge rammene. Det har jo vært helt fantastisk å få så god respons!

Hvordan har det vært å følge utviklingen til årets TILT-talenter?

– Alle TILT-år har vært virkelig fine, og årets gjeng er intet unntak. De har tatt utfordringene på strak arm. Koronaen har gitt oss drive til å prøve flere ting og kaste oss uti utfordringene. Det lønner seg ofte å tørre. Dette tankegodset tror jeg er viktig å ta med seg som ungt talent.

Den norske folkesjela har litt trøbbel med å tørre noen ganger, vi er så innmari redde for å drite oss ut, men det er særlig viktig innenfor kunst og kultur, sier Ekenes.

 

Digital audition

Grunnet nye restriksjoner vil TILT Grow i år avholde digital audition med individuelle intervjuer 17. desember. Nå er de på jakt etter nye talenter som ønsker å skape fantastiske kunstneriske opplevelser for publikum Viken-området i 2020. 

Hva kjennetegner TILT-danseren, og hvilke kvaliteter er dere på jakt etter?

TILT-danseren er opptatt av å ha en helhetlig tilnærming til dansen.  Skal du ha et bærekraftig kunstnerskap, bør du kunne en god del mer enn å stå på scenen. Det er ikke til å legge skjul på at vi er på jakt etter de beste danserne, men vi er opptatt av at de er interessert i å møte et publikum på steder de ikke er vant til å møte dem.

TILT Grow har som mål å nå flest mulig innen dans innenfor en utvalgt region iløpet av et år  – og skal bidra til at flere skal få et større forhold til dans. 

Danserne i TILT ønsker å bidra inn i samfunnet. Vi er opptatt av at de skal finne motivasjonen til å skape langvarige karrierer og at Panta Rei Danseteater kan gi dem den kompetansen vi har opparbeidet oss over tjue år, og bygge bro mellom utdanning og det profesjonelle liv.


Les mer om forestillingen her. 

Suksess for DNBS&A Masterclass: Dansere på ballettturné i USA

Aniela og Sunniva har vært deltakere i masterclass gjennom Den Norske Ballettskole og Akademi. De har deretter satt kursen mot USA i regi av kompaniet Grand Kyiv Ballet. Les mer om reisen her!

Suksess for Den Norske Ballettskole & Akademi: Dansere på ballett turné i USA

Trøndelag Teaters regisatsing

Målet med programmet er å veilede og utvikle nye talentfulle kvinnelige regissører til å beherske kunsten å regissere på en stor scene for et stort publikum.

Trøndelag Teaters regisatsing

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Talentprogram