Vi inviterer til workshop om ubevisst diskriminering

16.05.2023 / Visste du at for hver 100 kvinner som forfremmes, forfremmes det 130 menn? Eller at 33 % av kvinner sier at de tror kjønnet deres vil hindre dem i lønnsøkning, forfremmelse og karrieremuligheter, mot 12 % menn? Hva med at 44 % av menn sier de ikke prioriterer likestilling fordi de synes det favoriserer kvinner?

Selv i et av verdens mest likestilte land, hvor diskriminering er ulovlig, opplever vi likevel kjønnsubalanse og skjevheter i tilnærmet alle bransjer, så vel som forutinntatte holdninger i samfunnet generelt. 

En viktig aktør som jobber aktivt mot nettopp denne ubevisste diskrimineringen er teamet bak #HunSpanderer. Vi har derfor invitert dem til å holde en workshop som en introduksjon til heldagskonferansen “Kjønn, strukturer og kulturarv” 21. november, i regi av Talent Norge og Norsk Tipping. 

Se Facebook-event her!

Tallene er hentet fra Women in the Workplace-studien til McKinsey og Lean fra 2016 og fra McKinseys egne studier.

Ble antatt å være sykepleier - var kirurg

#HunSpanderer ble grunnlagt i 2015 av Marie Louise Sunde og Isabelle Ringnes. Målet var, og er fortsatt, å adressere kjønnsstereotypier og ubevisst diskriminering i samfunnet. 

Ubevisst diskriminering er den typen diskriminering som skjer uten at noen ofrer det en tanke. Det er den institusjonelle og tunggrodde tankegangen om forskjellen på menn og kvinner og hva deres roller skal være både på jobb og i hjemmet.

 Som enkeltstående hendelser skiller de seg ikke ut i mengden, men samlet blir det en strukturell skjevfordeling og systematisk forskjellsbehandling av kjønn. 

#HunSpanderer har jobbet for å sette fokus på dette siden 2015. I fjor sluttet Sunde og Ringnes i sine jobber, og startet selskapet Equality Check. Selskapet er en plattform hvor alle kan lage anonyme vurderinger av hvordan de opplever likestilling og muligheter på jobb – en slags Tripadvisor for like muligheter på arbeidsplassen. Workshopen de holder 21. november er spesielt tiltenkt talenter tilknyttet Talent Norges mange satsinger, men er åpen for alle som ønsker det. Det starter med et foredrag av Sunde og Ringnes, etterfulgt av diskusjonsgrupper hvor man får utdelt påstander som skal diskuteres i grupper. 

Workshopen skal bidra til hovedmålene deres: 

  • Sette fokus på ubevisste fordommer som vi alle har
  • Skape ekte likestilling hvor alle mennesker har like muligheter, uavhengig av bakgrunn
  • Skape en forståelse for at forutinntatte holdninger fører til at kvinner fortsatt møter sosial og kulturell diskriminering i Norge, på tross av lovpålagt likestilling

Selv har en av grunnleggerne, Marie Louise Sunde, kjent på mye diskriminering på arbeidsplassen, frem til det punktet hvor hun følte at noe måtte gjøres. 

Sunde er utdannet kirurg og har en doktorgrad i kirurgi. Likevel ble hun ofte tatt for å være sykepleier, både av pasienter og kolleger. 

– Leger kunne ringe, og når det var jeg som svarte fikk jeg ofte spørsmål som “Svarer du for kirurgen?” og  “Står han og opererer?” 

– Kolleger blir ofte sjokkert når jeg forteller om alle mine gjentatte møter med disse stereotypiene. 

Samtidig innrømmer Sunde å ha gjort lignende antakelser selv. 

– Jeg har flere ganger antatt at kvinnelige overleger var sykepleiere. En kvinnelig kirurg burde vite bedre, sier hun. 

Det er nettopp slike forutinntatte holdninger #HunSpanderer jobber for å synliggjøre og bryte ned. 

Heldagskonferanse med spennende program 

Torsdag 21. november har du muligheten til å møte Sunde og Ringnes på Sentralen for nettopp en av disse workshopene. Fra 10 - 12 kan du være med på oppsparket til Talent Norge og Norsk Tippings heldagskonferanse, “Kjønn, strukturer og kulturarv”. 

Hvordan skal vi sikre at unge utøvere innen kunst og kultur møter en likestilt bransje med like muligheter uavhengig av kjønn? Dette er bakteppet for hele dagen, og vi vil angripe spørsmålet fra flere hold, både ved å se på strukturer og finansiering, få personlige historier, høre om nye satsinger og tiltak som iverksettes for å sikre dette. 

Med oss denne dagen har vi blant annet Kultur-og likestillingsminister Trine Skei Grande, leder for Nasjonalballetten Ingrid Lorentzen, Kulturrådets direktør Kristin Danielsen, mentor og artist Tuva Syvertsen og Norsk Filminstitutts nye sjef Kjersti Mo, i tillegg til eminente Sunde og Ringnes. 

Ønsker du å melde deg på workshop og konferanse? Send en mail til pamelding@talentnorge.no. Og du? Det er fortsatt noen få billetter igjen til en eksklusiv visning av Måken på Torshovteatret samme kveld. Gi beskjed om du ønsker en billett. 

Velkommen!