Møt ArtEx deltagerne Alexandra Jegerstedt og Iben Isabell Krogsgaard // USIKKERKUNSTJENTE
25.02.2025 / På samme måte som i vårt samarbeid USIKKERKUNSTJENTE er vi opptatt av å benytte oss av andres kunnskaper og erfaringer. Vi søker derfor nye perspektiver som kan bidra til vår utvikling.
Navn: USIKKERKUNSTJENTE// Alexandra Jegerstedt og Iben Isabell Krogsgaard
Kunstfelt: Billedkunst
Program: Artex
Hvor lenge har dere holdt på med deres kunstform?
Vi har arbeidet som kunstnerduoen USIKKERKUNSTJENTE siden 2018, men vi har begge arbeidet med kunst lenge. Det begynte vel med tegning da vi begge var barn.
Hvordan startet det?
Samarbeidet vårt begynte da vi møttes under masterutdanningen på KMD i Bergen i 2018, hvor vi lagde vår første skulptur sammen. Skulpturen Gucci ble antatt på Høstutstillingen samme år under navnet USIKKERKUNSTJENTE. Det ble starten på vårt samarbeidsprosjekt, som nå er inne i sitt syvende år.
Hva kjennetegner kunsten deres?
Uventet, rar, uttrykksfull, bestemt, kraftfull, mystisk, leken... Kunsten vår har mange lag med en abstrakt historiefortelling, ofte med en mørk undertone. Den er også fargesterk. Det som kjennetegner kunsten vår er materialbruken og hvordan vi kombinerer hverandres kunnskap innen ulike medier. Vi jobber med plasten polymorph, digital jacquardvev og maleri, samtidig som vi eksperimenterer med andre materialer som glass, stål, tegning og stein. Arbeidet vårt har over tid blitt en del av USIKKERKUNSTJENTES univers, hvor vi stiller spørsmål og problematiserer kunstverdenen ofte i møte med våre egne liv.
Hva ønsker dere å oppnå med kunsten deres?
Vi ønsker å koble sammen ideer og uttrykk fra våre to kunstnerskap og etablere USIKKERKUNSTJENTE med en tydelig visuell og materialbasert kunstpraksis. Målet er å utvikle nye teknikker innen digital jacquardvev og maleri, samtidig som vi eksperimenterer med skulptur i ulike materialer for å skape romlige verk og større installasjoner. Vi ønsker å gi betrakteren en opplevelse som skaper refleksjon og engasjement. Vi vil lage arbeider som forteller historier som kan føles gjenkjennbare for betrakteren, formidlet gjennom vårt visuelle språk med fokus på materialer og håndverk.
I 2023 startet vi, sammen med kunstnerne Kristina Austi og Håvard Kranstad, selskapet VEVFT i samarbeid med Innvik AS. VEVFT er et produksjons- og kompetansesenter for digital jacquardvev, hvor vi hjelper andre kunstnere med å produsere verk til utstillinger og offentlige rom. Vår visjon er derfor ikke bare å utvikle vår egen praksis, men også å bidra til å styrke produksjonsmuligheter og kunnskaper i det visuelle kunstfeltet og skape flere muligheter for samarbeid med andre kunstnere.
Hvorfor søkte dere ArtEx og hva er deres forventninger til programmet?
Vår motivasjon for å søke ArtEx handler om å tørre å åpne opp – å finne nye innganger gjennom å møte andre. På samme måte som i vårt samarbeid USIKKERKUNSTJENTE er vi opptatt av å benytte oss av andres kunnskaper og erfaringer. Vi søker derfor nye perspektiver som kan bidra til vår utvikling. Vi er nysgjerrige på hvordan programmet kan hjelpe oss med å oppnå mer struktur og åpne for et mer målrettet fokus.
På hvilken måte håper dere det vil bidra til deres kunstneriske utvikling?
Vi håper ArtEx vil hjelpe oss med å frigjøre et større potensial i samarbeidet vårt, gi oss en dypere forståelse av egen praksis, arbeide mer målrettet og knytte flere kontakter. Samtidig får vi muligheten til å jobbe med en mentor og coach – noe som er helt nytt for oss. Vi håper dette vil styrke oss og gi oss muligheten til å se USIKKERKUNSTJENTE i et nytt perspektiv. Det å være omgitt av andre dyktige deltakere i ArtEx gir oss også en unik mulighet til å utvide forståelsen vår av ulike kunstformer. Vi ser på dette som en sjanse til å jobbe mer tverrfaglig – noe vi lenge har ønsket.
Hva inspirerer dere?
Vi henter inspirasjon fra hverandres ideer, uttrykk og arbeidsstyrke. Andre kunstnere og kollegaer med særegne uttrykk motiverer oss også. Vi er heldige som er omgitt av mennesker som jobber hardt for å realisere prosjektene sine – det skaper en drivkraft og gir oss "blod på tann". Dialogen mellom oss er et viktig redskap for inspirasjon. En idé diskuteres og utvikles i flere runder og blir derfor til flere lag. Noen ganger oppstår det også misforståelser i visualiseringen, som tvinger oss til å tenke nytt eller at prosjektet tar en ny retning. Dette kan være både krevende og givende – hvordan forklarer man egentlig en abstrakt skulptur? Slike prosesser kan resultere i alt fra humoristiske til alvorlige uttrykk.
Hvordan motiverer dere dere selv?
Vi motiveres av selve arbeidet – både det fysiske og praktiske – men også av prosessen med å utvikle ideer og konsepter sammen. Å se idéene ta form og bli realisert i ulike utstillingsrom, gir oss et sterkt driv. Musikk er også en viktig del av prosessen, og vi leter stadig etter en stemning i arbeidet som kan forsterke uttrykket. Ofte oppstår en slags euforisk opplevelse når vi har jobbet intenst i mange timer i atelieret, gjerne på randen av å gi opp. Plutselig løsner det, og et siste gir setter inn – arbeidet faller på plass, og helheten blir tydelig. Det er i disse øyeblikkene USIKKERKUNSTJENTE føles som et magisk vesen mellom oss.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for dere?
For USIKKERKUNSTJENTE finnes det vel egentlig ikke en "vanlig" arbeidsdag. Vi jobber ofte med flere prosjekter samtidig, og hverdagen preges av mange og lange samtaler oss i mellom, e-poster, planlegging og søknadsskriving. De beste dagene er likevel de vi tilbringer i studio, hvor vi maler og lager skulpturer – enten hver for oss, eller aller helst sammen. Da får vi muligheten til å snakke ut om ideer, utvikle nye konsepter og la kreativiteten flyte fritt, da er alt lov! Vi tilbringer mye tid med å utvikle vevnader, dette innebærer mange timer med tegning og digitalt arbeid før vi endelig får se verkene fysisk – ofte lenge etter de første tegningene og det skjer alltid mye underveis også. Å se idéene våre bli til virkelighet gjennom veven er en helt fantastisk følelse. I tillegg jobber vi aktivt med firmaet vårt, VEVFT, gjennom møtevirksomhet og strukturering av planer for kunstnere som ønsker å produsere arbeider hos oss. Dette gir oss muligheten til å samarbeide med andre kunstnere og bidra til å utvikle nye prosjekter innen digital jacquardvev. En vanlig arbeidsdag er likevel alltid en dag på studio.
Hva er deres beste kunstopplevelse?
Vår beste kunstopplevelse sammen er kanskje vanskelig å beskrive, fordi vi opplever kunst gjennom dialogen oss imellom – opplevelsene smelter sammen i måten vi snakker om dem på.
-Iben: Mine sterkeste kunstopplevelser er nok fra tiden da jeg begynte på kunstfagskole. Jeg var utrolig sulten på å utforske en helt ny verden som åpnet seg for meg. Et verk som gjorde spesielt sterkt inntrykk, var et arbeid av Carsten Höller på Hamburger Bahnhof i Berlin. Det var så banebrytende for meg den gangen at det satte i gang noe i meg og endret måten jeg så på kunst. En annen opplevelse som sitter igjen, er *Absolut Installation* på Samtidsmuseet i Oslo. Jeg må også trekke frem en workshop jeg deltok på ved Kunstakademiet i Trondheim med Jannicke Låker og Matias Härenstam. Å høre dem fortelle om verkene sine, var utrolig inspirerende. Å det å få møte to kunstnere jeg så opp til så tidlig var veldig bra for meg.
- Alexandra: Det er vanskelig å trekke frem en enkelt opplevelse. For meg har alltid kunsten vært til stede. Jeg var Picasso-fan (!) som barn og husker godt de første maleriene jeg så av han. Jeg har alltid gode kunstopplevelser på store museer, hvor kunsthistorien blander seg fritt i hodet mitt, veldig glad i Statens Museum for Kunst i København, Louisiana (Humlebæk, utenfor Købehavn) og Hamburger Bahnhof i Berlin. Kan trekke frem utstillinger med Hilma af Klint (Louisiana, 2014) og Elmgreen og Dragset (Biography, 2014, SMK).
Men det var vel også når jeg begynte å studere kunst at opplevelsene med samtidskunst forandret kunstforståelsen min og jeg forstod at kunst kan romme mye mer, enn innenfor grensene av et maleri og en skulptur. Hovedutstillingen på Venezia biennalen i 2022 er et godt eksempel på det og var helt magisk.
Hvem er deres kunstneriske forbilder?
Vi har mange kunstneriske forbilder! Blant dem er Kristina Austi og Håvard Kranstad, som vi startet firmaet VEVFT sammen med. De er dyktige kunstnere og vevere med kunnskap som beriker vårt eget kunstnerskap. Vi er også takknemlige for gode venner som har gitt oss drivkraft og muligheter, som Øyvind Sørfjordmo og Katja Van Etten Jarem, som driver galleriet Van Etten i Oslo. Tidlig i vår karriere fikk vi muligheten til å lage vår første “ordentlige” soloutstilling i deres galleri, samtidig som de også på et senere tidspunkt, representerte oss på Market Art Fair i Stockholm (2023).
Å samarbeide med andre som har ambisjoner og arbeider hardt for å nå sine mål er forbilder for oss. I tillegg henter vi inspirasjon fra kunstnere som Elmgreen & Dragset, Henry Heerup, Jannicke Låker, Carsten Höller, Louise Bourgeois, Tori Wrånes, Ida Ekblad, Alfred Jarry, Mattias Härenstam, Snorre Ytterstad, Ane Graff, Ann Cathrin November Høibo, Espen Kvålsvoll, Anders Brenno, Ingrid Torvund og Jonas Mailand.
Hva legger dere i ordet talent?
Hm…det er et litt vanskelig ord å forholde seg til. Men vi tenker at det er forbundet med noen som tør å tro på seg selv og ønsker å utvikle seg innen et spesielt interessefelt. Mennesker som klarer å kombinere nysgjerrighet, drivkraft og hardt arbeid for å utforske sitt potensial. Kanskje et talent nødvendigvis ikke handler om medfødte evner alene, men om viljen til å fordype seg, ta risiko og utfordre egne grenser. Og da er det også viktig å ha evnen til å feile, lære av prosessen og bruke det som drivstoff til å skape noe nytt.
Hva holder dere på med nå for tiden?
Vi er i gang med vårt neste utstillingsprosjekt; VI KNOKLER som er siste del av trilogien vår, om døden. Prosjektet består av to store tegninger, som vi begynte på under en tre måneders lang residens (på NKD) i slutten av 2024. Tegningene er utgangspunktet for nye vevnader som blir til hybrider av vev og maleri. Vi arbeider også med nye skulpturer til det samme prosjektet, som tar utgangspunkt i kroppens skjellett, som vi utfører hver for oss i plast og sveiset stål. Så akkurat nå tegner vi mye med tusj og blekk på papir, samt skisserer og lager utprøvinger til nye skulpturer!
I tillegg er vi i sluttfasen av et kuratorisk prosjekt vi har arbeidet med i det siste året, hvor vi har vært en del av en kuratorgruppe for å lage en gruppeutstilling i forbindelse Norske Kunsthåndverkeres 50 års jubileum. Utstillingen åpner 1.april på Deichman i Bjørvika.
Vi arbeider også med planlegging av gruppeutstillingen HESTEN OG PLYSEN, hvor vi i VEVFT har invitert seks kunstnere til å lage en utstilling i Innvik Gamle Ullvarefabrikk, i Innvik i sommer.
Foto: Agnete Brun