NyeNational

Med NyeNational vil Nationaltheatret å gi en utvalgt gruppe talenter innen skuespillfaget muligheter til å videreutvikle sitt talent over tid og med Nationaltheatrets ulike ressurser til rådighet.

Nationaltheatret ønsker å satse målrettet på nye talenter over tid og mener at møtet mellom de nye og de etablerte vil styrke både den som er i starten av sin karriere, norsk scenekunstfelt generelt og Nationaltheatret spesielt.

Ordningen går over tre år og vil innebære at inntil sju talenter årlig ansettes som skuespillere i 100 prosent stilling med lønn ved Nationaltheatret. Deltakerne kan være i ordningen i ett til to år og vil utgjøre et eget ensemble med faste møtepunkt. Det vil skreddersys et opplegg for dem med både interne og eksterne bidragsytere.

Deltakerne velges ut gjennom en søknads- og auditionprosess, hvor det i rekrutteringsarbeidet vil legges vekt på mangfold og jevn kjønnsbalanse. Det opprettes et faglig råd som vil velge ut søkere som går videre til audition. Faglig råd består av teatersjef, dramaturg og en skuespiller fra Nationaltheatret i tillegg til ekstern regissør og teatersjef.

Private bidragsytere
• Sparebankstiftelsen DNB

I tillegg er Nationaltheatret bidragsyter i satsingen.

På bildet: Yusuf Toosh Ibra, Maria Kristine Hildonen, Jacob Jensen, Jonas Hoff Oftebro, Monica Dybwad, Peiman Azizpour og Maria Lingfors utgjør det andre skuespillerkullet av NyeNational.
Foto: Øyvind Eide/Nationaltheatret

For mer informasjon, kontakt Kristin Fladmoe Wolmer.

Info
Sjanger Scene
Område Nasjonal
Vedtatt 2019
Periode 2020-2022
Finansiering
Talent Norges tildeling 4 500 000
Private bidragsytere 4 500 000
Total støtte 9 000 000
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker
19. september 2022

Jacob Jensen - Skuespiller

"Det er inspirerende å være en del av et nettverk med ambisiøse kunstnere fra ulike felt som brenner for faget sitt. Jeg håper det også kan det bidra til nyskapende samarbeid i fremtiden."

Jacob Jensen - Skuespiller