Helena E. K. Byrt - Danser

05.08.2022 /

Alder: 22

Bosted: Asker

Kunstfelt: Danser i Nasjonalballetten

Program: Tidligere danser i Nasjonalballetten UNG

 

Hvor lenge har du holdt på med dans?

Familien sier alltid at jeg har danset siden jeg såvidt kunne gå, men jeg begynte Operaens Ballettskole da jeg var 7 år gammel, så i høst har jeg offisielt danset i 15 år!

 

Hvordan startet det?

Som nevnt over har jeg alltid danset rundt, og foreldrene mine tenkte lenge at jeg sikkert hadde likt å gå på ballett. Jeg begynte på barnedans da jeg var tre år gammel, men det var ikke helt det jeg hadde sett for meg - jeg ville jo selvsagt ha tyllskjørt og tåspissko! Jeg sluttet ikke lenge etter at jeg startet. Da jeg var syv år gammel fikk foreldrene min vite gjennom en familievenn at Operaens Ballettskole skulle ha en opptaksprøve, og de lurte på om jeg ville prøvedanse. Jeg syntes det var litt skummelt, men etter å ha fått med meg bestevenninnen min på laget turte jeg omsider å bli med på opptaksprøven. Hva skal man si? Jeg elsket hele pakken fra første sekund, og resten er historie!

 

Hva ønsker du å oppnå med dansen? 

Jeg får en helt spesiell følelse når jeg danser, som jeg så langt ikke har kommet i nærheten av noe annet sted. Det er som om tiden stopper og jeg kommer inn i en helt egen sone. Jeg ønsker å oppleve denne følelsen så ofte som mulig, og ikke minst å få muligheten til å kunne påvirke publikum - enten det bare er ett eller hundre mennesker av gangen. Dans på sitt beste har muligheten til å uttrykke følelser vi ikke klarer å formidle med ord. Den store drømmen er selvsagt også å få gjøre solistroller i forskjellige kjente klassiske og moderne verk.

 

Hva likte du best med programmet du var en del av? 

Jeg syntes det var helt fantastisk å få muligheten til å ha et såkalt satsningsår hvor jeg bare kunne bruke all min tid og energi på å bli så god som mulig - med ekstra støtte i ryggen.

 

Hva inspirerer deg?

På en daglig basis blir jeg inspirert av kollegaene mine som jeg er så heldig å få ha rundt meg. Ellers er jeg i overkant glad i å høre på musikk - alle mulige sjangre - og opplever at det er det perfekte visualiseringsverktøyet. Jeg er også veldig glad i å skrive og å drive med fotografi, og jeg finner mye inspirasjon i dette på fritiden.

 

Hvordan motiverer du deg selv? 

Alle støter på dager som er litt vanskeligere enn andre, og noen ganger kan det være lett å glemme hvorfor man faktisk gjør det man gjør. Da prøver jeg å minne meg selv på hvorfor jeg begynte å danse til å begynne med, og ikke minst på hva jeg virkelig drømmer om. Det vekker alltid gnisten i meg. Det handler også om å stole på at alt arbeidet man legger inn dag etter dag (og spesielt på de dagene hvor det føles litt ekstra tøft!) kommer til å få sin uttelling til slutt.

 

Hva er din beste kunstopplevelse?

Jeg tror faktisk at min beste kunstopplevelse må ha vært en gang da jeg sto på scenen som en av alle de 24 hvite svanene i 2. akten av «Svanesjøen». Det var høsten 2018, og jeg var to måneder inn i min første sesong i Nasjonalballetten. Under denne akten står vi i lengre perioder helt fullstendig stille i to linjer på scenen. Jeg husker at det under et av disse stille øyeblikkene, mens jeg hørte den levende musikken fra orkesteret, plutselig gikk opp for meg at: «Wow, nå står jeg faktisk her, som en av de svanene jeg alltid har drømt om å danse». Da måtte jeg faktisk felle en liten tåre der jeg sto på scenen. Det var helt magisk og jeg får nesten litt frysninger bare av å tenke på det nå.

 

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Klisjé, men sant: kollegaene mine. Ballett er en levende kunstform, og selv om YouTube og internett generelt er supre verktøy for å oppdage kunst og kunstnere, er det er kollegaene mine jeg ser foran meg i levende live. I mine øyne kommer dansen til sin fulle rett når man ser det live, og det er kun da jeg virkelig kan kjenne at det treffer meg på et dypere nivå. Jeg blir helt enormt inspirert når jeg ser Nasjonalballettens solister på scenen, og de er absolutt forbilder for meg. Jeg synes også det er veldig inspirerende at de alle bringer noe forskjellig til bordet, og at de viser at det finnes ulike måter å uttrykke samme ting på. De inspirerer meg til å finne min egen signatur og måte å danse på.

 

Hva legger du i ordet talent?

Nok et vanskelig spørsmål, men for meg er talent noe som kommer naturlig for noen. Talent kan gjøre at noe som i teorien er vanskelig ser helt uanstrengt ut. Innenfor Nasjonalballetten kan man for eksempel se at alle danserne har talenter for litt ulike ting - for eksempel er noen bedre på piruetter, mens andre kanskje får frem sitt beste i hopp eller i det å bevege seg stort over gulvet. Jeg synes det er fint at man kan drive med samme kunstform, men allikevel ha ulike talenter innenfor den.

 

Hva har det betydd for deg å være del av Talent Norges nettverk?

Det har betydd mye. Jeg føler at jeg virkelig har fått sjansen til å få utfolde meg som danser, og det er få ting som betyr mer enn det. Det er noe jeg kommer til å være takknemlig for gjennom hele resten av min karriere.

 

Hva holder du på med nå for tiden?

Akkurat nå jobber vi med et helt nytt verk på operaen: “En Midnattssolsdrøm”. Dette stykket skal danses i solnedgangen på selveste operataket, og på planen står både ny koreografi, scenografi, musikk og kostymer - alt laget spesielt til denne oppsetningen. Premiere den 9. juni!

 

Les mer om Nasjonalballetten Ung her.

 

Foto: Prix de Lausanne/Prix de Lausanne 2018

 

17. juni 2022

Vilja Tjemsland Kwasny - Danser

"Talent Norge har gjort overgangen fra skole til arbeidsliv enklere. Gjennom programmer som NSP2 og Tilt Grow har jeg fått muligheten til å jobbe ganske kontinuerlig som utøvende danser."

Vilja Tjemsland Kwasny - Danser
13. juni 2022

Mathilde Caeyers - Danser og koreograf

"Jeg har fått mentorer som har gitt meg mot til å satse, et nettverk som har skapt spennende samarbeid, synlighet og generelt følelsen av at det er en plass for meg i dansekunstmiljøet i Norge."

Mathilde Caeyers - Danser og koreograf
30. mai 2022

Lisa Teige - Danser og skuespiller

"Det jeg har lyst å oppnå er å skape opplevelser som setter spor hos publikum og gjør dem sulten på mer."

Lisa Teige - Danser og skuespiller