Møt ArtEx deltager Torje Fagertun Spilde

03.03.2023 / - ArtEx var det dyttet i ryggen som karrieren min trengte

Tekst: Lene Christensen. Foto: Agnete Brun

Talent Norge har støttet elektronika-kunstner Torje Fagertun Spilde (25), kjent som «Third Attempt», gjennom store deler av karrieren.  

- Å være ivaretatt av Talent Norge, som jeg har stor tillit til, det vet jeg blir bra. Det har vært en supermega opptur, sier Torje.   

Siden midten av 2021 har han vært en del av Talent Norges eliteprogram ArtEx, hvor tolv utvalgte talenter blant annet får tilgang på mentor, coach og et bredt faglig nettverk.  

- ArtEx var det dyttet i ryggen som karrieren min trengte, sier Torje. I dag jobber han fulltid som musiker og har gitt ut flere kritikerroste album.  

 

-Ekstremt mye å hente hos Bugge Wesseltoft 

Drømmescenarioet hans var å få pianist, komponist og produsent Bugge Wesseltoft som mentor i ArtEx. Og slik ble det.  

- Bugge er en stor inspirasjon, og vi kan prate i timesvis. Det er ekstremt mye å hente hos Bugge, og jeg får virkelig pirke borti kjernen hans. Både om kreative prosesser og nervøsitet når det kommer til å prestere. Klassiske musiker struggles, ler Torje.  

- Jeg får en trygg følelse sammen med ham, han er ydmyk, vennlig og nysgjerrig tilbake. Her har vi en av Norges mest anerkjente musikere i sin sjanger, og så legger han seg på samme bølgelengde som meg. Sånn vil jeg også være.  

Mentorskapet har utviklet seg til å bli et kollegialt samarbeid. Bugge og Torje har opptrådt sammen, laget en låt i fellesskap og de har planer om en konsert til våren.  

Det har gitt arbeidsro og trygghet å være endel av ArtEx-programmet.  

- Det er mange deler av prosessen som jeg kanskje aldri hadde lært uten ArtEx. Det var ekstremt mye lærdom og utvikling, kreativt og kunstnerisk, som ellers kunne gått meg hus forbi. 

 

Søk ArtEx

Sjekk ut musikken til Torje her.

 

Ble med i talentprogrammet Cloud Exit  

ArtEx er ikke Torjes første møte med Talent Norge. Etter videregående flyttet han til moren i Tromsø, etter å ha laget musikk i flere år på gutterommet i Spikkestad. Først russelåter og mer oppskriftsbasert musikk, men akkurat dette ble han fort lei av.  

- Jeg fant ut at jeg hadde mye mer inni meg som jeg kunne utforske kreativt. Jeg begynte å forme mitt eget lydbilde og det holder jeg fortsatt på med. Det blir aldri kjedelig. 

I Tromsø dro han alene på Insomnia-festivalen, noe han beskriver som en enormt positiv opplevelse. Det var her han oppdaget Cloud Exit-programmet, som er drevet av festivalen og inngår i Talent Norges programportefølje. Gjennom Cloud Exit fikk han elektronikaartisten Charlotte Bendiks som mentor, og hun hjalp Torje med å utvikle seg som live-artist. 

- I 2017 opptrådte jeg selv på Insomnia-festivalen, året etter at jeg var der som gjest.  

Charlotte tok ham også med på «de feteste klubbene» i Berlin, og han fikk spille i Murmansk sammen med Charlotte og Per Martinsen. Det var i denne perioden Torje forsto at han faktisk kunne leve av musikken.  

- Jeg fikk på en måte oppleve verden. Jeg trodde lenge det jeg drev med var for smalt.  

 

Nært samarbeid med ArtEx-coach 

Like etter at Torje flyttet til Oslo for å ta steget videre i karrieren, så kom koronaviruset. Under pressekonferansen 12. mars 2020 forsvant alle oppdragene hans for det neste halve året.  

Inn kom usikkerheten igjen. Var musikken virkelige noe å satse på? Men året etter så han følgende spørsmål fra Talent Norge på Instagram: «Ditt livs sjanse?». De søkte etter ArtEx-deltagere, og Torje ble en av dem.  

- Det betød veldig mye for meg, særlig siden jeg var i en tvilende periode, sier Torje.   

I tillegg til mentor Bugge Wesseltoft, har Torje hatt et nært samarbeid med coachen Even Lynne. Han forteller at Even har en ekstrem teft til å komme under overflaten. De har hatt dype samtaler om det å skape og ikke bare være musiker, men kunstner.  

For 25-åringen kan det sitte langt inne å kontakte folk og være litt frampå, noe som gjerne trengs for å få fart på karrieren. 

 - Even har hjulpet meg med å bryte komfortsonen, sier Torje.  

 

ArtEx-støtte til London-reise 

I fjor høst reiste Torje på studietur til England med økonomisk støtte fra ArtEx og praktisk bistand fra sitt London-baserte promobyrå Unity Agency. Her møtte han en rekke bransjefolk og artister, noe som resulterte i nye musikalske samarbeid og vennskap. 

Torje håper å få til enda en slik reise før ArtEx-deltagelsen er over. Målet er å spille mer i Europa, og fra studioet i Gamlebyen i Oslo produserer han stadig nye låter som gis ut Beatservice Records.  

I tillegg til Third Attempt har Torje en rekke sideprosjekter, inkludert et med Bugge Wesseltoft. Han eksperimenterer også mye med kunstig intelligens, og er fascinert av samarbeidet mellom maskinen og mennesket.  

- Nå skal jeg ta det internasjonale steget. Jeg har 15-20 nye låter som skal pushes fremover, forteller Torje.  

---

SØK ARTEX HER.

Søknadsfrist 1. april

Programme of Excellence in Performing Arts and film (ArtEx) er et tverrfaglig talentutviklingsprogram som skal hjelpe kunstnere på høyeste nivå med å videreutvikle sitt kunstnerskap, og bygge en interessant og bærekraftig karriere. Gjennom programmet blir du en del av et utstrakt nasjonalt og internasjonalt nettverk, du får delta på tverrfaglige fagsamlinger i regi av Talent Norge, og du få et støtteapparat som vil være tilgjengelig for deg gjennom hele programperioden, bestående av mentor,  coach og plass ved Olympiatoppens helsetilbud. I tillegg vil du få et individuelt stipend som skal brukes til faglig utvikling, i samråd med mentor.