Fokusstyring og prioriteringsdilemmaer

17.02.2020 / For å skape et kunstnerisk toppmiljø i verdensklasse samarbeider vi tett med Olympiatoppen. Gjennom prestasjonsklyngen, coaching, mentorvirksomhet og samarbeid på enkeltsatsinger arbeider Talent Norge og Olympiatoppen i tospann for å dyrke frem neste generasjons ledende utøvende og skapende kunstnere. Til vår femte ArtEx-samling kommer den anerkjente psykologen og fotballdommeren Tom Henning Øvrebø for å snakke om balanse og forebygging.

Foto: Fredrik Solvang, VG 

Under forrige ArtEx-samling snakket Øvrebø om fokusstyring og prioriteringsdilemmaer. 27.februar kommer den anerkjente psykologen tilbake for å snakke om stress, helhet, forebygging og balanse i forbindelse med det å yte på toppnivå. Podkasten kan fungere som et fint oppspark til fagsamlingen – vi har trukket frem noen momenter. Hele foredraget kan du høre i denne podkasten:

Å tåle tanken

Hva er det vi egentlig gjør til et sentrum? Hva gir vi oppmerksomhet i våre liv? I podkasten trekker Øvrebø frem viktigheten av å
lære å finne fokus.

– Enhver av oss vil på et eller flere tidspunkt tvile på sine evner. Man jobber knallhardt i hverdagen, men får tanker der styrkene plutselig er borte. Det er de ikke. Styrkene og kompetansen er der fremdeles, men hjernen er bygget slik at den kødder litt med oss, forteller Øvrebø i podkasten.

De fleste utøvere har sannsynligvis kjent på sceneskrekk og den ubehagelige tanken “Jeg vil vekk herfra!” Hvor mye tid bruker du på å fokusere på denne tanken, og hva skjer hvis du forsøker å fokusere på noe annet som er viktig for deg – for eksempel orkesteret, de andre danserne, eller publikum? spør Øvrebø retorisk. Poenget er at du ikke trenger å slutte å ha denne tanken, men kan fokusere på noe annet.

– Jeg er utilstrekkelig, og jeg registrerer at jeg får tanken om at jeg er utilstrekkelig. Ser du forskjellen? Jøss, det var en morsom tanke, pussig at den skal komme nå. Jeg tåler tanken på et vis.

Ekstern harddisk

Å skape kunst på høyt nivå er en krevende og svært personlig prosess. I perioder kan det legge beslag på all tilgjengelig energi, og man kan komme inn i et mønster som er preget av voldsomme nedturer der ubehaget og de negative tankene får mye fokus. Men når man virkelig presterer, er det vanskelig å svare på hva som er hemmeligheten –  nettopp fordi mange opplever at de er i flytsonen, fokuserer utover, og ikke tenker så mye på hva en faktisk tenker og føler.

– I slike situasjoner samles konsentrasjonen om noe spesielt: fokus på selve oppgaven, og å konsentrere seg om det. Grubling og bekymring, alt tankekjøret – det kan vi styre litt gjennom oppmerksomhet. Grubling handler mye om fortida, hvorfor gjorde jeg dette, hvorfor liker han meg ikke og så videre, mens bekymringer handler i stor grad om det som kommer, forteller Øvrebø.

Men hva om de vonde følelsene og tankene tar overhånd? I denne sammenheng råder Øvrebø å sette seg ned, skrive ned bekymringene sine og få det ut av hodet –
som en ekstern harddisk.

– Istedenfor å ha dem i hodet, skriver jeg tankene ned, får dem ned på papiret, betrakter dem, får litt avstand og tenker: “Dette er ikke noe å bekymre seg over”, eller “Jeg tar dette etter foredraget. Jeg har det på den eksterne harddisken som jeg kan ta frem etterpå”. 


Prioriteringsdilemma

Men det stopper ikke der. Enhver utøver på toppnivå, uavhengig av fagfelt, vil sannsynligvis også kjenne på et prioriteringsdilemma i en hverdag fylt av stress, travle dager og en følelse av at tiden ikke strekker til.

– Hva bruker du tiden på i løpet av dagen? Veldig mange utøvere kommer opp i rundt 28 timer, men det er klin umulig. Det sier litt om tidsklemma jeg velger å kalle prioriteringsklemma, sier Øvrebø i podkasten.

Hva kan man gjøre for å skape balanse i livet? Hva prioriterer man, hva velger man bort –  og hva er en riktig prioritering?

– Jeg har lyst til å snakke om mål: Vi snakker ofte om mål i idretten, og det fine med mål er at det har en finish. Har du fullført et mål, kan du sette deg nye. Vel og bra. Men jeg tror at det er vel så viktig å snakke om verdier, og det synes ikke alle utøvere er like kult. Verdier (og dette kan sannsynligvis en hel del kunstnere gjenne seg igjen i (red.anm), har ikke en finish, men det er de som styrer oss gjennom hverdagen på et vis. Jeg personlig ønsker å være omsorgsfull, det er en verdi for meg, som er bra for barna mine og pasientene mine – men det er jo ikke sånn at jeg en dag kan stoppe med å være omsorgsfull, forteller Øvrebø.

Av alle yrker her i verden, valgte vi de yrkene vi gjorde. Hvorfor ble det slik? Når vi får ubehagelige tanker som “få meg til helvete vekk, jeg er utilstrekkelig, tenk om jeg dummer meg ut, tenk om jeg får dårlig omtale”, da kommer disse spørsmålene til unnsetning:

Hva er viktig for meg? Hvilken type utøver ønsker jeg å være? Ikke nødvendigvis målsetningene, men hvorfor. Tar jeg valg som bringer meg i retning av den jeg ønsker å være – og er handlingene mine i tråd med disse verdiene?

Til Talent Norges 5. fagsamling om balanse kommer også idrettscoach Liv Hemmestad, Timani workshop-holder Tina Margareta Nilssen, scenekunstner Nils Harald Sødal og Ingvar Wilhelmsen, professor emeritus ved Universitetet i Bergen og spesialist i indremedisin og psykiatri, for å nevne noen.

Se fullt program og meld deg på her.

Lytt til alle Talent Norges podkast-episoder her: 

Fagsamlinger 2023

Gjennom programperioden fagsamlinger som fordyper seg i ulike temaer.

Fagsamlinger
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss

Ved hjelp av ArtEx satser Thea nå internasjonalt med base i New York.

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss