Gi et blikk på seg selv

25.03.2019 / Hva kan forskning på FilmLab lære oss om talentutvikling generelt?

I et samarbeid mellom FilmLab og AFI går nå det observatør-baserte forskningsprosjektet TalentForsk inn i kull 3, hvor forskerne gjennom observasjonene fra kull 1 og 2 nå vil se mer direkte på deltakerne i utviklingsprogrammet.

–I første kull var det en dedikert observatør som ble med på samlinger og lignende, i tillegg til at veilederne i FilmLab observerte. I kull 2 var jeg og min kollega Aina Landsverk Hagen selv inne som observatører. Vi var tilstede, skrev notater og observerte, samtidig som vi fortsatt benyttet oss av veiledernes observasjoner. Vår oppgave er å gi FilmLab et blikk på seg selv og bistå i refleksjon rundt egen atferd. Veilederne får også verktøy de kan bruke i videreutviklingen av programmet, sier Ingrid M. Tolstad, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet - Storbyuniversitetet og prosjektleder for TalentForsk.

–I kull 3 skal vi fokusere mer på teamet. Det vil bli mer fokus på hvordan det oppleves å være deltaker i programmet. Jo flere perspektiver vi får inn i analysen, jo mer objektiv blir den. På den måten kan vi dra flere gyldige slutninger som kan deles med andre.

Tolstad forteller om noen av observasjonene de har gjort seg så langt.

– Gjennom innsamling, sammenstilling og analyse er det blitt identifisert en rekke spenningsfelt som er gjennomgående for begge kull, og som preger det arbeidet FilmLab gjør. Alle spenningsfeltene kan overordnet plasseres inn i et hovedfelt: forholdet mellom trygghet og motstand.

–FilmLab har en kollektiv tankegang med mye fokus på fellesskap. Programmet deres er bygget på nettopp trygghet for å skape gode, kreative prosesser. Gjennom programmet forplikter deltakerne seg til fellessamlinger. Veilederne vil sikre et rom hvor man er trygg nok til å tørre å feile og være sårbar. Ting skal forløses og man skal komme ut på andre siden med noe nytt, sier hun.

–Det som oppleves som motsatsen til trygghet er motstand. Den kommer av usikkerhet i gruppen. Det har gjennom to kull vist seg at trygghet er en bærebjelke for at FilmLabs prosjekt skal fungere optimalt. Men da er de også avhengige av at deltakerne møter opp på de planlagte samlingene.

Tolstad forteller at etter TalentForsk er ferdig ønsker de å dele erfaringer og refleksjoner med andre.

–Håpet er at vi kan forske på flere satsinger fremover, for å kunne trekke flere linjer og si mer overordnet om talentutviklingsprogrammer.

Les mer om FilmLab her.

Foto: Caroline Roka

10. oktober 2024

Filmskapernes Høst

Filmene "Armand" (av Halfdan Ullman) og "Elskling" (av Lilja Ingolfsdatter) har gjort store inntrykk på internasjonal lerrett!

Filmskapernes Høst
11. august 2022

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent

"Tilgangen til Talent Norge sitt nettverk har senket terskelen for å knytte kontakter på tvers av ulike felt."

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent
11. august 2022

Martha Antonette Solli - Filmskaper

"Talent Norge har gitt meg troen på meg selv som kreatør, og troen på at min stemme og måte å formidle historier på er verdt å videreutvikle."

Martha Antonette Solli - Filmskaper