– Jeg er vant til å selge inn prosjekter, pitche og overbevise folk. Men med UP er jeg plutselig i en situasjon hvor de sier “hva kan vi gjøre for deg?”

04.04.2019 / I 2018 lanserte Talent Norge Kvinnesatsingen, en egen satsing på kvinnelige talenter med mål om å få flere unge kvinner til å satse på en kunstnerisk karriere. I forlengelsen av dette oppsto prosjektet UP, i samarbeid med NFI.

Det er et utviklingsprogram for kvinnelige produsenter og regissører med ambisjoner om å lage en spillefilm, kinodokumentar eller dramaserie. Programmet strekker seg over ett år og fokuserer på den kreative prosessen og den individuelle utviklingen hos hver filmskaper. Målet er at minst 80 % av de utvalgte skal produsere film eller TV av lengre format i løpet av tre år etter å ha deltatt i UP.

Det ble i 2018 plukket ut 12 kvinner, og en av disse er 29 år gamle Erika Calmeyer.

–Jeg er vant til å selge inn prosjekter, pitche og overbevise folk. Men med UP er jeg plutselig i en situasjon hvor de sier “hva kan vi gjøre for deg?”, forteller hun og ler.

Det er ikke tilfeldig at Calmeyer er blant de utvalgte i UP.

Film- og sceneinteressen har hun hatt hele livet. Som 7-åring sto hun på scenen til Norske Teatret som landsbypike i Historia om ei landsby. Man kan nesten si at hun har film i blodet. I tredjeklasse på medier og kommunikasjon på Elvebakken vgs stakk Calmeyer og noen medelever av med storeslem på Amandusfestivalen. Med komedien Tykt og tynt vant de unge talentene både publikumsprisen, beste film og beste regi.

–Det var veldig stort, spesielt det å bli tatt på alvor av de voksne kjentes bra.

Etter et år i Melbourne gikk hun til regilinja på Filmskolen på Lillehammer, hvor hun ble uteksaminert i 2014. Siden da har Calmeyer hatt ett mål for øyet, nemlig å jobbe med det hun elsker.

–Siden 2014 har jeg jobbet en del som regiassistent og second unit-regissør på TV-serier og som regissør på noen reklamefilmer, men akkurat nå er jeg inne i tre veldig spennende prosesser.

Calmeyer er for tiden med på to serier med premiere denne høsten. Hun er regissør på fire av episodene til NRK-serien Twin, en dramaserie satt til surfemiljøet i Lofoten med Kristofer Hivju i hovedrollen. I tillegg er hun, Liv og Nina Barbosa serieskaperne bak ungdomsserien Nudes for P3, som tar for seg nakenbildespredning blant ungdom. En dobbel premierehøst er noe Calmeyer gleder seg veldig til.

–Dette er det jeg har jobbet for, og nå er det bare noen måneder til begge seriene har premiere. Jeg er sjukt spent, samtidig som jeg er veldig klar for å gå i gang med det neste store prosjektet, forteller hun engasjert.

Calmeyer skal nemlig i gang med sin første spillefilm! Sammen med Johan Fasting, mannen bak Heimebane, fikk de i høst tildelt 7 millioner av NFI til å utvikle Storm, et intenst familiedrama.

Selv om støtten er relativt fersk er ikke ideen det. Calmeyer begynte å drodle på Storm allerede da hun gikk på Filmskolen.

–Ideen kom til meg og jeg lagde en synopsis som jeg viste til Johan, som også gikk på Filmskolen da. Sammen videreutviklet vi ideen og vant faktisk pitchekonkurransen Nordic Talents, hvor vi fikk 200 000 til utvikling. Siden da har vi kontinuerlig jobbet med videreutvikling, pitching og søking om støtte, men nå gikk det faktisk! Det var så gøy da NFI ringte i høst og fortalte det! Nå er planen egentlig å fullføre Twin og Nudes og så ruller vi i gang fra våren 2020 med postproduksjon, sier hun engasjert.

Med så mange baller i luften forteller Calmeyer at støtten hun får gjennom UP-prosjektet er uvurderlig.

–Det har vært god oppfølging hele veien. Vi skal ha fire workshops med temaer vi har bestemt selv, i tillegg har vi månedlige prosessmøter i små grupper, hvor man kan diskutere ting. Vi får også en pot på 30.000 kr som vi kan bruke til det vi har behov for. På toppen av dette får vi et nettverk, backing og støtte hele veien. Jeg føler meg utrolig heldig som får være med på dette!

Programmet Calmeyer er en del av varer frem til høsten 2019. Hun mener det er veldig viktig at tilbudet finnes.

–Jeg er glad for at det blir tatt konkrete grep for å sikre mer likestilling i film. Dette med kjønnsbalanse i bransjen har det vært snakket om så lenge, men konkrete tiltak har latt vente på seg. Derfor er jeg veldig glad for at NFI og Talent Norge har en målsetning om at 80% av deltagerne skal ha laget film eller tv av lengre format.

Les mer om UP her.

Foto: Caroline Roka

Sammen om like muligheter

Sammen om like muligheter

Sammen om like muligheter
23. august 2022

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka

Tore Øvrebø og daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad stod sammen på scenen under Arendalsuka for å lansere et femårig program som skal styrke inkludering innenfor kunst, kultur og idrett.

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka
11. august 2022

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent

"Tilgangen til Talent Norge sitt nettverk har senket terskelen for å knytte kontakter på tvers av ulike felt."

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent