Julehilsen fra oss i Talent Norge

16.05.2023 / Kjære talenter, mentorer, private bidragsytere, prosjektledere, samarbeidspartnere og venner av Talent Norge.

2021 nærmer seg slutten og dessverre ville den pågående pandemien det annerledes enn oss denne julen også. En kulturbransje i krise har gjennom høsten kommet i gang igjen, men dessverre fører nasjonale og lokale tiltak til nye avlysninger og nedstengning av arenaer for kunst og kultur. I skrivende stund vet ingen hvordan denne vinteren blir, men vi håper tiltakene er kortvarige og dere snart får utøve deres yrke til glede og ettertanke for publikum.

Samtidig har jeg lyst til å dvele litt ved glede og ettertanke. Talent Norge skal hjelpe unge mennesker med unike kunstneriske evner på veien mot en profesjonell karriere. Vi er derfor svært glade for at vår modell for talentutvikling i 2021 har styrket seg kraftig.

- Over 700 talenter fordelt på over 50 satsinger landet rundt får støtten de behøver slik at en karriere som profesjonell kunstner blir et reelt valg.

- Mange av våre satsinger rapporterer om stor pågang av meget kvalifiserte søkere. Dette lover godt for kulturbransjens framtid og viser at vår modell for talentutvikling er attraktive for det ypperste vi har kunstnerisk talent.

- Vi har startet arbeidet med tre store prosjekter som alle lanseres neste år. Håndverksløftet er et langsiktig løft av tradisjonshåndverk fra bredde til talentutvikling. Like muligheter er en fem års satsing sammen med Olympiatoppen der målsetningen er å skape en ny kultur i idretten og kunsten og bidra til styrket diversitet og mangfold innen kunst og idrett. Talentutvikling innen scenekunstfeltet skal styrkes og Talent Norge er tildelt 3 millioner kroner av spillemidler til kulturformål for å igangsette et talentutviklingsprogram innenfor scenekunst.

- Vi går internasjonalt. Talent Norden er etablert og vi ser starten på mange spennende samarbeid og satsinger. Et et av dem er samarbeidet med Anordic - et nordisk kunst-initiativ der undertegnede sitter i styret. Anordic er etablert av Eline Wernberg Sugfusson, nestleder i Nordisk kulturfond hvis åremål nå er over. Nordisk kulturfond medfinansierer Anordic. For oss vil dette være en døråpner til nordiske aktører både innen kulturfeltet og finansielt finansiering. I tillegg vil den første av flere konkrete satsinger på nordiske talentprogram snart lanseres.

Og til ettertanke: Når det er krise er det lett å tenke seg at talentutvikling og neste generasjons kunstnere nedprioriteres. De siste årene har lært oss at dette ikke er tilfelle. Våre eiere, satsinger og private bidragsytere har stilt opp for talentene og sørget for høy aktivitet og nok ressurser. Dette har også ført til en rekke fantastiske kunstneriske bidrag fra våre talenter og samarbeidspartnere. Vi kan kanskje ikke gå på konsert akkurat nå. Men heldigvis kan vi nyte fantastisk kunst og kultur.

Vi har derfor laget en spilleliste med musikk utgitt av våre talenter i 2021. Spennet er stort fra det klassiske feltet og jazz til elektronika og folkemusikk.

Les mer om våre musikk-satsinger

Spillelisten byr på alt fra Hilmar-talent Synnøve Brøndbo Plassens album «Hjemve» til debuten til ArtEx-deltaker Sonoko Miriam Welde. Frister elektronika er det bare å høre på Maud fra satsingen Cloud Exit eller ArtEx-deltaker Torje Fagertun Spildes dansbare og atmosfæriske klubbmusikk under artistnavnet Third Attempt.

Johan Lindvall er vinner av Sparebank 1 SMN JazZtipendiat Trondheim Jazzorkester og du hører albumet «Om du reser mycket» her. Oddrun Lilja Jonsdottir er tidligere ArtEx-deltaker og hun har sendt oss fire fantastiske låter der hun medvirker.

Niilas og Hilja er to av artistene i satsingen PopUp og deres album kan by på henholdsvis et organisk lydbilde preget av live-instrumenter, feltopptak fra reiser og Niilas’ samiske bakgrunn, og jazzinspirert visepop med nære, men hardtslående tekster fra Hilja.

Bandet Isák har blitt beskrevet som det «heteste navnet innen samisk musikk» av Riddu Riđđu, og Emil Kárlsen har blitt utnevnt som Årets unge kunstner av Riddu Riđđu. Begge finner du på vår spilleliste.

Og er du glad i klassisk kan vi også anbefale tidligere Crescendo-deltakere Amalie Stalheim og Johan Dalenes fantastiske bidrag.

Spillelista finner du på Spotify og under her

 

I tillegg til spillelista kan vi anbefale musikkdokumentaren «Let’s Play!»

Under årets Festspill i Bergen arrangerte Talent Norge konserten «Let's Play». Men det var verken Grieg, Brahms eller Vivaldi som stod på programmet. Innholdet denne kvelden var spillmusikk og visuelle installasjoner som tok pusten fra en. Musikken var fra flere av verdens mest populære spill, Grieghallen var badet i video-mapping, utført av den verdensledende lys- og videokunstneren Philipp Geist. På podiet sammen med selveste Eimear Noone stod fire av de største dirigenttalentene i Norge, Hanna Andresen Howards Hannah Howard Andresen, Daniel Reith Daniel Reith , Guro Haugli Guro Ansteensen Haugli , og Aage Meyer Aage Richard Meyer, alle sammen fra satsningen Dirigentløftet.

«Let’s Play!» finner du på NRK 

Tilslutt vil vi tipse om flotte miniportretter av tre av deltakerne i vår satsinger på Like muligheter sammen med Norsk Tipping, høre Ingrid Bolsø Berdal samtale med Finn Skårderud om mentorrollen og begrepene kunst, risiko og mot og mye annet faglig og inspirerende innhold på Talent Norges digitale scene TN Arena.